Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa poliţistului, pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.
În acest context, precizăm că 418 polițiști vor asigura paza și protecția la 209 secții de votare, dintre cele 653 ce se vor constitui pe raza județului Bihor, iar pentru restul secțiilor de votare, dispozitivul va fi asigurat de celelalte structuri ale M.A.I..
De asemenea, peste 260 de poliţişti se vor afla în stradă, duminică, 26 mai, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale.
Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați din paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la cerere, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie la evenimentele semnalate, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.
Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de polițiști și echipe operative, pregătite să intervină. Astfel, aproape 50 de polițiști vor fi constituiți, zilnic, în rezerve (luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști).
Până la repartizarea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării la secțiile de votare, 92 de polițiști și jandarmi vor fi în misiuni de protecție, atât a transportului buletinelor de vot, cât și a locurilor unde acestea vor fi depozitate.
Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor va avea în responsabilitate 110 secții de votare, unde vor fi prezenți peste 220 de jandarmi. Pentru un plus de siguranță, vor fi constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.
Jandarmii vor asigura desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.
Duminică, 26 mai a.c., în sprijinul activităților specifice desfășurate de jandarmii bihoreni se va afla și un echipaj de jandarmi de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj.
356 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al Județului Bihor vor avea în responsabilitate 221 de secții de votare, iar 30 de pompieri efectuează misiuni de control și desfăşoară alte operațiuni specifice.
Totodată, peste 170 de pompieri militari din cadrul subunităților din tot județul sunt pregătiți să intervină operativ în cadrul producerii unor situații de urgență, iar un efectiv de 50 de pompieri sunt constituiţi în rezerva de intervenţie.
Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secții de votare, fiind înlăturate disfuncționalitățile pe linia apărării împotriva incendiilor.
De asemenea, specialiștii I.S.U. au desfășurat activități de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu președinții secțiilor de votare, precum și recunoașteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor și gestionarea eventualelor intervenții de urgență.
Totodată, 280 de polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea vor asigura paza și supravegherea a 92 de secții de votare aflate în zona de competență.
Pentru mai multe informații privind procesul electoral, puteți consulta site-ul Ministerului Afacerilor Interne, unde puteți găsi atât prevederi cu caracter general privind organizarea Alegerilor Europarlamentare și a Referendumului, cât și actele normative incidente și contravențiile și infracțiunile prevăzute de acestea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!