Concertul „Muzică pentru viață”, din Cetatea Oradea, a stat sub semnul compasiunii și iubirii de semeni și de frumos.
[eadvert]
Timp de mai bine de două ore, zece tenori din tot atâtea țări (de pe cinci continente) au oferit publicului orădean un spectacol deosebit, prezentând arii din opere celebre. Între acestea: „Una furtive lacrima” de G. Donizetti (Elisir d’amore) interpretată de Rodrigo Trosino, „Recondita armonia” din Tosca de G. Puccini, interpretată la Oradea de tenorul din Chile, Sebastian Ferrada, sau „Questa o quela” din Rigoletto de Verdi, interpretată pe scena din Cetate de tenorul japonez Sinikiro Kawasaki. Tenorul ucrainean Vitali Kovalchuk a încântat cu „Celeste Aida” din Aida de Verdi: „Il lamento di Federico” de F. Cilea a fost interpretat de Julien Attoumbre din Republica Costa de Fildeș, iar tenorul român Mihai Urzicana a cântat „Che gelida manina”, din Boema de Puccini.
Gazda evenimentului a fost Mihaela Tatu. Citând din William Shakespeare, aceasta a spus: „Dacă muzica este hrana iubirii, cântați, dați-mi-o până la saturație”. Ea a încercat să arate că lumea poate deveni mai bună prin muzică.
Pe scena amplasată în Cetatea Oradea au urcat tenorii Fabio Andreotti din Italia, Ignacios Encinas din Spania, Armaldo Klogjeri din Albania, Vitalyi Kovalchuk din Ucraina, Mihai Urzicana din România, Rodrigo Trosino din Mexic, Sebastian Ferrada din Chile, Julienne Attoumbre din Republica Coasta de Fildeş, Sinikiro Kawasaki din Japonia şi Liu Jianwei din China.
Momente comune
Aceștia au fost acompaniați de Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea, condusă de dirijorul italian Leonardo Quadrini. Acesta este și prezentator al unor evenimente culturale la televiziunea RAI (televiziunea de stat italiană). Spre finalul concertului, pe scenă au urcat și membrii corului Facultății de Muzică din Oradea.
Cei zece invitați au avut și moment comune de interpretare (G. Rossini – La danza, G. Verdi – La donna e mobile, G. Puccini – Nessun dorma), dar și piese din zonele din care provin. De exemplu, Ignacios Encias a interpretat „Granada” din A. Lara, Rodrigo Trosino, „Non puede ser” din P. Sorozabal, Liu Janwei a cântat „I love you China”, Sebastian Ferrada a interpretat „Por una gabeza”, iar Fabio Andreotti, „Dicitencelle vuje”.
Împreună cu corul Facultății de Muzică din cadrul Universității din Oradea, cei 10 tenori au interpretat „Surdato namurato” de E. Cannio, „Funiculi, Funicula” (L. Denza), „Torna a surriento” (E. De Curtis) și „O sole mio” (Di Capua).
Artiștii au fost aplaudați de public, iar la îndemnul prezentatoarei Mihaela Tatu de a oferi „bis”, tenorii, alături de artiștii Filarmonicii și ai Facultății de Muzică, au reluat unele părți din cântecele napolitane prezentate în concert.
Evenimentul „Muzică pentru viață” a fost organizat de Asociația Italiani in Bihor (coordonată de omul de afaceri Antonio Sargenti). Parteneri ai evenimentului au fost Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor, Ambasada Italiei în București, Consulatul Italiei în Arad, Institutul Italian de Cultură, Filarmonica de Stat din Oradea, Facultatea de Arte a Universității din Oradea și Visit Oradea.
Pe scenă, acesta a dezvăluit că evenimentul a luat naștere ca urmare a unor discuții avute cu PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, care i-a relatat despre situațiile disperate ale unor copii bolnavi de cancer, care au nevoie urgentă de intervenții medicale în Italia, la spitalul „Burlo Garofolo” din Trieste. Astfel, fondurile adunate la concertul de sâmbătă seara vor fi donate în totalitate acestei cauze. Ca urmare a acestui concert, copiii cu probleme oncologice vor beneficia de tratament de specialitate în unitatea medicală din Italia, echipată pentru a face față unor urgențe de proporții dramatice.
Trimite articolul
XNu i sa facut rau la nimeni ?
Evenimente culturala tipice pentru Oradea, numai pentru oameni culti, haha.