Termenul limită pentru depunerea proiectelor este vineri, 28 septembrie 2012, ora 12:00. Măsura 221 are ca obiective creşterea suprafeţei de pădure cu rol de protecţie a apei, solurilor, a pădurilor cu rol de protecţie împotriva factorilor naturali şi antropici dăunători, precum şi de asigurare a funcţiilor recreative, pe baza rolului multifuncţional al acesteia. De asemenea, prin acestă măsură se urmăreşte extinderea suprafeţei ocupate de păduri prin sprijinirea lucrărilor de împădurire şi întreţinere a plantaţiilor.
Contribuţia publică aferentă Măsurii 221 este de 229.341.338 euro.
„Beneficiarii fondurilor europene nerambursabile acordate prin Măsura 221 pot fi persoanele fizice, inclusiv persoanele fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociaţiile de persoane fizice sau juridice, autorităţile publice locale deţinătoare de teren agricol”, a precizat Florian Vesa, directorul OJPDRP Bihor.
Condiţii
Pentru ca un potenţial beneficiar să poată realiza o astfel de plantaţie forestieră, trebuie să deţină parcele agricole cu o suprafaţă mai mare de 0,5 hectare. Terenurile agricole care vor fi împădurite trebuie să fi fost declarate în urmă cu cel puţin doi ani. Pe Măsura 221 se acordă trei tipuri de plăţi: o primă pentru lucrările de înfiinţare a plantaţiei, o primă anuală pentru lucrările de întreţinere a plantaţiei, pe o perioadă de cinci ani şi primă compensatorie fixă anuală pe hectar pentru pierderea de venit, ca urmare a împăduririi, pe o perioadă de 15 ani. Fondurile sunt acoperite în proporţie de sută la sută din bani publici, neexistând obligativitatea cofinanţării. „Banii se vor aloca sub formă de plăţi directe, calculate pe an şi pe hectar, în funcţie de forma de relief. Pentru câmpie, agricultorul va primi 1.330 de euro/ha, locuitorii din zona de deal vor primi 1.162 de euro pe hectar, iar la munte – 1.092 de euro”, a concluzionat directorul OJPDRP Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!