În aceeași perioadă, 10 cazuri în care au fost formulate acuzații de terorism s-au aflat în ancheta magistraților DIICOT din Bihor și Satu Mare.
[eadvert]
Potrivit statisticilor făcute publice cu ocazia prezentării bilanțului la nivel național al DIICOT, cei opt procurori ai structurii teritoriale din Oradea, de care aparține și biroul din Satu Mare, au avut de soluționat în 2023 mai bine de 300 de cazuri de criminalitate informatică, 74 de dosare cu acuzații de trafic de persoane, minori și migranți și falsificare de monedă, dar și peste 40 de cazuri de constituire a unor grupuri infracționale organizate.
În medie, fiecare magistrat din cadrul DIICOT Oradea a avut în lucru 188 de dosare, din care a soluționat 53. În total, anul trecut cercetările au fost finalizate în mai bine de 420 de cauze, dintre care aproape jumătate au fost soluționate la peste un an de la sesizare. În 30 de dosare, ancheta s-a întins după împlinirea termenului de prescripție, iar în lucru au rămas 1076 de cauze. ”La finele anului 2023, numărul dosarelor mai vechi de 5 ani aflate în lucru a fost de 8 cauze”, se arată în bilanțul DIICOT Oradea.
71 de infractori anchetați de DIICOT Oradea au fost condamnați
Aproape 400 de persoane au fost cercetate anul trecut de procurorii anti-crimă organizată din Oradea, 175 dintre acestea fiind trimise în judecată în cadrul a 91 de dosare. În cadrul acestora au fost indisponibilizate bunuri în valoare de peste 770.000 de lei.
”În cauzele în care procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea şi Biroul Teritorial Satu – Mare au întocmit rechizitorii, prin care au fost investite instanțele de judecată din județele Bihor și Satu – Mare, în anul 2023 au fost pronunțate hotărâri definitive de condamnare într-un număr de 38 cauze privind un număr de 71 inculpați condamnați”, indică datele DIICOT.
O singură soluție de achitare a fost dată de instanțe într-un dosar al DIICOT Oradea, care viza cinci persoane și două firme.
Citiți principiile noastre de moderare aici!