Asociația Agricultorilor din Valea Ierului (AAVI) reclamă modul amatoricesc, ineficient și, pe alocuri, abuziv în care a fost contracarată pesta porcină africană, în nordul Bihorului. Reamintim că sute de porci au fost sacrificați recent în localitățile Abrămuț, Olosig și Albiș, chiar sub ochii proprietarilor, prin Ordinul Prefectului, care a hotărât lichidarea tuturor porcilor din aceste localități.
Prin vocea lui Csomortanyi Istvan, asociația din Valea Ierului reclamă faptul că, dacă nu va fi readusă sub control situația mistreților bolnavi din păduri, lichidarea porcilor din gospodării va rămâne fără rezultat.
Dă exemplul Ungariei
Într-un document ce va fi înaintat Prefecturii, AAVI cere „informarea corectă și din timp” a gospodarilor, precum și luarea de măsuri severe împotriva populației de mistreți de pe toate fondurile de vânătoare din nordul Bihor. Mistreții sunt cei care au adus virusul în fermele oamenilor, iar exemplul Ungariei este la îndemână. Peste graniță virusul nu a ajuns în gospodării, deoarece autoritățile au luat din timp măsurile ce se cereau – adică identificarea și împușcarea mistreților! „Din primăvară, oamenii au tot informat către primării (despre mistreții găsiți morți – n.red.) și tot nu s-a întâmplat nimic. Dar cert este că localnicii știau că-i bai. Focarele de infecție din gospodării nu au apărut din senin. Anul trecut, în ciuda celor 26 de focare la mistreți, în Ungaria, infecția nu a ajuns în curțile oamenilor”, declară Csomortanyi. Acesta reclamă influența nefastă a unor vânători de frunte din județul Bihor – primari, polițiști, politicieni, etc – asupra autorităților, ce rămân pasive față de mistreții infestați.
Delorean „tace ca porcu-n cucuruz”
Csomortanyi afirmă că dacă autoritățile nu iau măsurile necesare pentru stoparea pestei, va îndemna proprietarii la nesupunere civică! „Sunt afectate comune cu majoritate de etnici maghiari și avem și un subprefect ungur, dar acesta tace ca porcu-n cucuruz”, concluzionează reprezentantul asociației de agricultori.
Problema despăgubirilor
Se cere, de asemenea, stabilirea urgentă a sumelor cu care vor fi despăgubiți proprietarii afectați, precum și comunicarea procedurilor concrete de despăgubire. Csomortanyi reține alte probleme transmise de gospodarii păgubiți, care așteaptă despăgubirile per kilogram: „Suntem în august, iar greutatea porcilor nu e aceeași ca cea din decembrie. Iar scroafele gestante au o valoare economică mai mare, dar nu se ia în calcul. Ce se întâmplă cu paguba la furajele achiziționate deja, s-a turnat deja sodă caustică pe ele”, afirmă președintele executiv AVVI.
Gospodari intimidați cu poliția
Sunt reclamații conform cărora gospodarilor nu li s-a înmânat copii de pe procesul verbal al sacrificării animalelor, iar blocarea ieșirilor din aceste sate, de către poliție, a avut rolul de a-i intima pe gospodari, la fel ca și limbajul indecent cu care au fost tratați oamenii. Ca-n vremurile de tristă amintire, când se rechiziționau animale, cu forța.
[related-post post_id=”2093938″]
[related-post post_id=”2093152″]
[related-post post_id=”2092082″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!