După ce Asociația Agricultorilor din Valea Ierului (AAVI) i-au cerut să rezolve problema peste porcine africane în păduri, acolo unde sunt mistreții, prefectul Ioan Mihaiu spune că așteaptă reclamații concrete, din partea cetățenilor! Și că, până acum, un singur mistreț a fost confirmat mort cu pestă porcină africană. Astfel, în mod paradoxal, aparent inexplicabil, în Bihor s-au confirmat mai multe focare doar în gospodăriile oamenilor, cu peste 1.300 de porci sacrificați, fără, însă, să fie găsiți și mistreți morți cu această boală!
„Dacă e cineva nemulțumit, să îmi spună problema concret. Să îmi spună dacă sunt porci mistreți morți, să îmi reclame în ce zonă aproximativă a văzut 2-3 porci morți. Și trimit eu, de la Prefectură, o echipă de control. Vreau informații, dar nimeni nu vine să îmi dea concret”, se plânge prefectul, pentru JURNAL BIHOREAN & BIHON.
Șeful AAVI, Csomortanyi Istvan reclamase faptul că nimeni nu se atinge de domeniile de vânătoare, din cauza unei adevărate caste a vânătorilor cu relații, din județul Bihor. Astfel, porcul mistreț – sursa pestei porcine africane la porcul domestic – rămâne purtător și, implicit, răspânditor de virus, în ciuda măsurii sacrificării în masă a sărmanelor animale, la Abrămuț, Olosig și Albiș, spre paguba gospodarilor.
„S-a constatat un singur mistreț mort, pe fondul de vânătoare de la Cubulcut. Nu putem împușca toți mistreții, că nu avem bază legală. Și se pot împușca doar prin pândă, nu prin goană, pentru că se mută. Am trimis DSV, vânătorii, Garda forestieră, nu mi s-a confirmat de nicăieri (mistreți morți de pestă – n.red.)”, răspunde prefectul.
Așteptând despăgubirile
În altă ordine de idei, proprietarii de porci păgubiți de pe urma sacrificării animalelor pot aștepta acum, cuminți, despăgubirile de la Stat. „Sigur nu se vor da bani până la rectificarea bugetară din septembrie. Dar sunt deja multe dosare trimise la București, din cele 600. Zilnic se trimit dosare complete la București, deoarece în 30 de zile trebuie să trimită dosarul la București. Conform estimărilor, sunt peste 1 milion de lei ce ar trebui să ajungă în Bihor”, transmite prefectul, precizând că acolo unde sunt dosare incomplete – lipsa actului de identitate sau a contului bancar – echipele comisiei județene cutreieră satele, pentru a completa dosarele oamenilor păgubiți.
„Oamenii nu trebuie să facă absolut nimic, deoarece se duce înapoi comisia prin sat, și mai ajută și primăriile”, spune prefectul, precizând că nici pe subiectul întocmirii procesului verbal la sacrificarea animalului nu a primit reclamații din teritoriu.
„De fiecare dată, proprietarul și comisia au ajuns la o înțelegere, pentru despăgubirea între 8 și 12 lei/kg. Nu am avut nicio reclamație. Nu există contestații privind despăgubirea, nici la noi, nici la DSV, deoarece s-a stabilit pe loc, cu omul, cu proprietarul. Acesta este prețul, acesta este procesul verbal”, este poziția exprimată de prefectul Ioan Mihaiu, pentru JURNAL BIHOREAN & BIHON.
[related-post post_id=”2094887″]
[related-post post_id=”2092082″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!