Ei au afișat mesaje, precum: „Vrem salarii decente”, „Avem și noi dreptul la sporuri” sau „Respect pentru noi, cei care avem grijă de copiii dvs”.
[eadvert]
Oamenii cer să se rezolve problema aplicării integrale a dispozițiilor Legii – cadru nr. 153/2017, adoptarea actelor normative pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar, adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții grele de muncă.
„Salariații din învățământ sunt singura categorie care de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri. Pe de altă parte, noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanță socială a activității prestate”, spune Dan Bonca, președintele Sindicatului Personalului Nedidactic din Învățământ Bihor.
„Parlamentarii nu știu din ce salarii trăim? Ei pot trăi din aceste venituri? După 35 de ani de muncă am 2.200 de lei, cu tot cu bonurile de masă. Dacă ne îmbolnăvim, nu le primim și, deci, suntem sub minimum pe economie”, a spus una dintre femeile protestatare.
„Ne-au tăiat sporul de vechime, ne-au tăiat sporul de rușine și cel de stres, cu toate că muncim de la ora 6 dimineața. Pe lângă curățenie, stăm și cu copiii, punem masa, îi schimbăm. Facem muncă mai multă și mai grea decât educatoarele care se bucură de fel de fel de sporuri”, a spus o alta.
Totodată, protestatarii cer instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației, plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, precum și decontarea navetei personalului nedidactic.
Dan Bonca susține că a dorit să prezinte aceste probleme ale salariaților din învățământ tuturor parlamentarilor bihoreni, însă, exceptând senatorul Adrian Hatos, niciunul nu a stat de vorbă cu ei.
„Singurul care ne-a primit și ne-a ascultat este domnul senator Adrian Hatos. De altfel, acesta a și adresat unele întrebări Ministerului Educației. Însă, răspunsurile pe care acesta le-a primit au fost alambicate și lipsite de conținut. Domnul Hatos ne-a arătat răspunsurile celor din Minister, însă nu este nimic concret, vorbe, legi și regulamente goale”, a spus Bonca.
Acesta, precum și ceilalți protestatari, se întreabă dacă oficialii aleși și plătiți de popor pot să trăiască cu 2.000 de lei salariu lunar! La finalul protestului, reprezentanții Sindicatului Personalului Nedidactic au fost să depună un memoriu la prefectul Dumitru Țiplea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!