Mii de orădeni, alături de turişti, s-au bucurat de evenimentele care au avut loc în acest weekend în Oradea FestiFall. Centrul oraşului s-a umplut de oameni care au avut de ales să îşi petreacă timpul între cele opt locaţii ale festivalului: Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand, Râul Crişul Repede, Strada Libertăţii, Strada Vasile Alecsandri, Parcul 1 Decembrie, Palatul Vulturul Negru şi Piaţeta Independenţei.
Au fost evenimente pentru toate gusturile, iar cei care au umplut piaţetele şi străzile din festival au imortalizat entuziasmaţi fiecare moment, pe platformele de socializare. Artiştii stradali au colorat serile cu meduze pe picioroange în ritm de tobe spaniole, din str. Alecsandri, până în faţa teatrului.
În Piaţa Ferdinand, atmosfera a fost întreţinută de DJ, n-a lipsit nici personajul alb al lui Chaplin, care a cucerit copiii. Lumea s-a relaxat pe şezlonguri sau bean bag-uri, savurând mâncăruri aromate la un pahar de bere sau vin fiert. Cei mici au avut parte de corturi, în care au putut participa la ateliere de pictură pe faţă, ţesături, string art, pictură pe ipsos sau ateliere cercetăşeşti.
A prins viaţă şi Strada Libertăţii, o mulţime de vendori etalându-şi oferta gastronomică, în timp ce în capătul străzii, la scenă, au concertat invitaţii de la Jazz by the River. Inedite au fost afişele expuse pe clădiri, care prezentau informaţii legat de muzică. Ştiaţi că jazz-ul e strămoşul hip-hopului? „Linia melodică de la piesa blockbuster «The next episode» a lui Dr. DRE este un sample împrumutat de la piesa de jazz «the Edge» a lui David McCallum, actor şi muzican al anilor ’50”.
Parcul 1 Decembrie a fost locul de întâlnire al orădenilor cu producătorii. Nu au lipsit ceramica de Corund, bijuterii handmade, obiecte din lemn sau din sticlă, dar şi produse apicole, produse pe bază de lavandă, siropuri şi soiuri de struguri de la Săldăbagiu de Munte. Lângă statuie a tronat în weekend roata panoramică, înaltă de 30 de metri.
O extensie de a târgului de produse a fost plasată în Piaţeta Independenţei, unde, pe lângă dulciuri, s-au putut găsi produse tricotate de orădence sau aduse de la Sighet. Peste drum, în Palatul Vulturul Negru, în fostul cinematograf a fost organizat Palatul creativ, în care publicul a descoperit expoziții și instalații realizate în colaborare cu Oradea Heritage și Galeria de artă contemporană din Bucuresți, Galateca. În plus, Modus Vivendi din Oradea a avut un stand, în care şi-au prezentat activitatea din domeniul STEAM.
Show-uri în festival
Piaţa Unirii a fost centrul concertelor la scena mare. Vineri au fost orădenii de la Mustang cu un rock clasic şi piese cu poveşti şi mesaj, muzică lăutărească, de la „Se mărită Mona” la „Mama mea e florăreasă”, adusă pe scenă de Damian Drăghici & Brothers. În continuare, a animat atmosfera producătorul orădean David Ciente, care îmbină elemente ale muzicii populare românești cu ritmuri de muzică electronică și EDM. Acesta i-a avut alături pe Maria Chivu, grupul Jianca, Ştefan Diaconu şi orădeanul Alex Sferlea, la vioară cu goarnă.
Sâmbătă, The Urs a adus „Tărâmul interzis”, a urmat Andia, lumea cântând alături de artistă piese ca „Slăbiciuni sau „De la DeLa”, după care a răsunat „Ca la 20 de ani” trupa Voltaj.
Ultima seară a adus piese nostalgice ale lui Ovidiu Komornik, fermecătoarea Feli a povestit cu vocea ei caldă, pe note muzicale, poveşti cu „Creioane colorate”. Seria de concerte a fost încheiată de artista internaţională Sandra, care a reamintit orădenilor de piesele anilor ’80, precum „Maria Magdalena” sau „In the heat of the night”.
Cel mai aşteptat spectacol, Aqua Forte, al francezilor de la Ilotopie, a umplut vineri şi sâmbătă seara până la refuz malurile Crişului Repede şi podurile Sf. Ladislau şi Intelectualilor. Locurile bune de privit au fost ocupate cu vreo jumătate de oră înainte de începerea show-ului.
Personaje fantastice au spus povestea plutind pe apă, jucându-se cu focul şi cu efectele pirotehnice. Patul plutitor, maşinuţa, soprana pe roata gigantică sau dragonul au încântat privirile spectatorilor, care au fost fascinaţi de spectacolul plutitor.
Seara de sâmbătă s-a încheiat cu o demonstraţie spectaculoasă a celor 300 de drone luminoase, care au „desenat” în sincron simboluri ale oraşului, demonstraţie completată sonor de voccea care a prezentat evoluţia oraşului.
Festivalul s-a încheiat, ca în fiecare an, cu focuri de artificii.
FestiFall 2024, ziua a doua: mii de orădeni prezenți la concerte și la spectacolul cu drone
Prima zi de FestiFall 2024 a adunat mii de oameni în cele 8 locații ale evenimentului!
Citiți principiile noastre de moderare aici!