Legea privind insolvenţa persoanelor fizice a fost promulgată săptămâna trecută de preşedintele României, Klaus Iohannis. Documentul cuprinde trei modalităţi prin care insolvenţa persoanelor fizice va putea fi soluţionată, respectiv pe baza de plan de rambursare a datoriilor, prin lichidare de active sau procedură simplificată. Conform specialiştilor, noile reglementări au o serie de lacune, însă cuprind şi câteva avantaje.
Avantaje
„Legea insolvenţei persoanelor fizice protejează românii, debitori de bună-credinţă, sufocaţi de datorii, care astfel nu vor mai sta cu frica în sân că vor fi executaţi silit sau că vor rămâne pe drumuri, pierzându-şi bunurile”, a declarat deputatul Ana Birchall, iniţiatoarea proiectului.
Principalele avantaje pe care proiectul de lege le aduce sunt următoarele: dacă sunt executări silite începute, acestea se suspendă odată cu declanşarea procedurii de insolvenţă pentru persoanele fizice; se stopează acumularea de dobânzi şi penalităţi pentru întârzierea la plată; sunt protejate persoanele fizice, debitori de bună credinţă; toate creanţele devin lichide şi exigibile; toate actele unilaterale ale debitorului nu mai produc efecte; se asigură un echilibru între interesele debitorilor, persoane fizice şi cele ale creditorilor.
Rele şi bune
„Proiectul de lege cu privire la falimentul personal (insolvenţa persoanelor fizice), aşa cum este el redactat, are foarte multe lacune şi este copie nefericită a legii care reglementeză insolvenţa persoanelor juridice”, declara în urmă cu câteva săptămâni, Ionuţ Verzea, Retail Division Manager – Kiwi Finance. În legea privitoare la persoanele juridice există proceduri clare şi determinări concrete ale modalităţilor de stabilire a datoriilor, a planurilor de rambursare, a procedurilor de reorganizare sau faliment. În schimb, în proiectul adoptat de Camera Deputaţilor, avem formulări care lasă largi urme de interpretare şi poate crea confuzii grave în rândul celor care vor dori să se folosească de aceasta formă de protecţie. În plus, o firmă care are nevoie de protecţia Legii insolvenţei are în continuare resurse pentru a-şi continua activitatea economică şi pentru a susţine cheltuielile intervenite în acest proces. „E puţin probabil să cred că o persoană fizică care nu a avut bani să îşi plătească curentul sau rata la bancă timp de 90 de zile să aibă resursele necesare să plătească un reprezentant legal în aceste demersuri”, susţine specialistul.
Acesta crede totuşi, că intenţia e foarte bună, de a acorda debitorilor persoane fizice, şansa de a se reorganiza şi de a-şi achita datoriile într-un mod organizat, dacă la un moment dat în viaţă problemele financiare sunt iminente, iar buna intenţie de plată există. „În concluzie, această lege se va bucura de un real succes, dacă procedura ei va fi simplu şi clar definită şi se va poziţiona obiectiv între cele două părţi, pentru că debitorul de bună intenţie îşi doreşte doar să îşi plătească datoriile în termeni rezonabili, iar creditorul îşi doreşte banii în timp rezonabil”, concluzionează Ionuţ Verzea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!