Sala de sport a Liceului „Partenie Cosma” găzduieşte în perioada 25 – 26 octombrie prima ediţie a „Disability HR Oradea” în cadrul căreia are lor şi Târgului de joburi „Disability Jobs”. Evenimentul este organizat de DGASPC Bihor în parteneriat cu Fundaţia Licinium şi Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) SA.
În cadrul „Disability HR Oradea”, speakeri cu şi fără dizabilităţi îşi oferi expertiza în ceea ce priveşte integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi. „Am dorit ca în cadrul acestui eveniment să aducem faţă în faţă atât angajatori cât şi persoane cu dizabilităţi, care pot şi vor să muncească. Ca şi speaker sunt, în mod special persoane cu dizabilităţi care au reuşit în viaţă, pentru că întreaga comunitate din Bihor are nevoie de exemple de reuşită. La eveniment participă şapte angajatori, plus instituţiile partenere, dar ele nu au venit cu oferte de angajare”, ne-a declarat Cosmin Jurcan, consultant pe problemele persoanelor cu dizabilităţi la Parlamentul României.
Implicare redusă
El este de părere că instituţiile publice, precum Consiliul Judeţean şi Primăria Oradea ar trebui să se implice mai mult în sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi.
„Consiliul Judeţean şi Primăria Oradea ar trebui să angajeze între 20 şi 40 de persoane cu dizabilităţi, la numărul de angajaţi pe care îl au. Dar, ei nu participă cu standuri. Pe viitor vrem să-i provocăm să devină cel mai important angajator al persoanelor cu dizabilităţi. În alte ţări, statul este cel mai important angajator al acestor persoane. Conform Ordonanţei 60 din 2017, instituţiile statului trebuie să organizeze concursuri speciale pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi la instituţiile din subordine. Dacă ai peste 50 de angajaţi, trebuie angajate minim două persoane cu handicap. Cine nu angajează, trebuie să plătească un salar minim pe economie pentru fiecare post pe care ar putea fi angajată o persoană cu handicap. La 50 de persoane, se plăteşte 900 – 1.000 de euro”, a subliniat Cosmin Jurcan.
Problema cea mai mare a persoanelor cu dizabilităţi este accesibilitatea pe mijloacele de transport în comun. La ora actuală Oradea nu poate absorbi 100 de persoane cu handicap direct angajabile din cauza infrastructurii de transport. Accesul în autobuze şi tramvaie este aproape inexistent, atât pentru cei în scaun cu rotile cât şi pentru cei cu mobilitate redusă.
Accesibilitatea este, probabil, cel mai mare impediment al municipiului Oradea. Aici trăiesc 6.500 de persoane cu handicap, din care cel puţin 3.000 pot să muncească. În comune trăiesc încă 10.000. Dintre aceştia ar mai putea munci încă cel puţin 3.000, dacă li s-ar crea condiţii. În celelalte oraşe din judeţ alte 3.000. Este o masă considerabilă de angajaţi care ar putea acoperi o mare parte a deficitului de forţă de muncă din judeţ. Aceste persoane, dacă sunt angajate, sunt foarte uşor fidelizate. Ele nu-şi schimbă locul de muncă. În Bihor, în prezent, 146 de angajatori, inclusiv instituţii de stat, plătesc 800.000 de euro pe lună doar taxe de dizabilitate pentru că nu angajează persoane cu handicap”, a subliniat Cosmin Jurcan.
Exemple de urmat
Printre speakerii prezenţi la eveniment s-a numărat şi Raluca Creţu din Aleşd. A lucrat şapte ani în mass – media, la Radio Transilvania Aleşd. Ulterior şi-a deschis o sală de fitness, unde este antrenor. „Am încercat să-mi deschid propria afacere, pentru că este greu în momentul de faţă în România, ca persoană cu dizabilităţi, să fii angajat undeva. Nu prin prisma studiilor, ci prin prisma mersului la muncă, accesibilitatea fiind foarte redusă. Aşa că m-am gândit să-mi deschid o afacere lângă casă, ca să nu depind de nimeni când merg sau când vin de la muncă”, ne-a povestit Raluca Creţu. Aceasta vrea să le transmită persoanelor cu dizabilităţi să aibă multă răbdare şi multă putere, să încerce să-şi facă mulţi prieteni şi să aibă familia alături. Că altfel se vor descurca foarte greu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!