Ei au fost angajaţi de către două asociaţii: Asociaţia Socio Holod şi Asociaţia Eco Holod prin intermediul unor proiecte europene. Fiecare dintre cele două asociaţii a angajat câte şase persoane şi un şef de echipă. Activităţile de care se vor ocupa angajaţii celor două structuri de economie socială se derulează pe teritorul comunei. Este vorba de întreţinerea păşunilor, curăţarea suprafeţelor gazonate, curăţarea arbuştilor şi gardului viu, irigarea plantaţiilor de spaţii verzi, plivirea de buruieni din rabanele de flori, pregătirea suprafeţelor pentru amenajarea zonelor verzi, etc. De asemenea, angajaţii celor două asociaţii se vor ocupa de întreţinerea mobilierului urban din comună şi alte lucrări.
Este bine de ştiut că înainte de a fi angajaţi, unii dintre romi erau beneficiari de ajutor social, dar acum la un salariu net de 2.100 de lei/lună au pierdut ajutorul social. „Ne-a fost greu la început cu implementarea. Am asigurat de lucru la 12 romi. Până acum solicitam diferite firme pentru efectuarea lucrărilor, dar acum le facem cu angajaţii noştri. Nu a fost uşor să-i găsim, chiar dacă salariile oferite sunt mari. Foarte greu i-am convins”, ne-a declarat Ioan Horga, primarul comunei Holod. Din cei 3.200 de locuitori ai comunei Holod, 900 sunt romi.
Despre implementarea celor două proiecte ne-au vorbit şi managerii celor două asociaţii: Anca Birău şi Roxana Bochiş. „Obiectivele celor două proiecte sunt de a ajuta oamenii care fac parte din grupuri vulnerabile să se integreze”, a precizat Roxana Bochiş. „Cele mai mari probleme le-am întâmpinat în proceduri în sine. Birocraţia este mare. Sper să susţinem proiectele şi după finalizarea finanţării europene”, ne-a declarat coordonatorul proiectelor, Valeriu Moise.
Citiți principiile noastre de moderare aici!