Fondurile de pensii private vor ajunge la sfârşitul anului 2010 să administreze active nete totale de circa 4,6-4,8 miliarde de lei, în beneficiul a peste 5 milioane de clienţi, pe ambele componente: Pilonul II (pensii private obligatorii) şi Pilonul III (pensii private facultative).
Dezvoltarea sistemului de pensii trebuie privită în România, ca peste tot în lume, luând în considerare toate cele trei componente ale sale: pensiile publice (Pilonul I), pensiile private obligatorii (Pilonul II) şi pensiile private facultative (Pilonul III). Rolul fondurilor de pensii private este acela de a completa în mod armonios, şi nu acela de a înlocui, sistemul de pensii de stat, oferind participanţilor o necesară şi binevenită diversificare a surselor de venit la vârsta pensionării.
„Acestea sunt principalele concluzii ale evenimentului „XPRIMM ANNUAL FORECAST MEETING 2010: PENSII PRIVATE”, organizat de compania Media XPRIMM, cu sprijinul şi participarea Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) şi a principalilor operatori din piaţa de pensii private”, ne-a informat Mihai Bobocea, secretarul APAPR.
Aşteptări 2010
În condiţiile majorării de la 2% la 2,5% a nivelului contribuţiei virate către Pilonul II, fondurile de pensii private obligatorii ar putea ajunge la sfârşitul anului 2010 la active nete în administrare în valoare totală de 4,2-4,5 miliarde de lei, adică peste un miliard de euro. Numărul total al participanţilor la sistem va depăşi, cel mai probabil, 5 milioane, în timp ce numărul fondurilor va ajunge la 9 (faţă de 12 în prezent, după finalizarea celor trei fuziuni aflate în curs), iar banii clienţilor vor fi investiţi la fel ca şi până acum: cu riscuri minime şi cât mai profitabil.
Pe Pilonul III de pensii private facultative, operatorii din domeniu aşteaptă o creştere lentă, în ton cu evoluţiile din economie şi de pe piaţa muncii. La sfârşitul anului 2010, activele nete ale fondurilor de pensii facultative ar putea ajunge la 350 de milioane de lei, iar numărul total de participanţi se va situa între 220.000 şi 250.000, faţă de 187.000 la sfârşitul anului 2009. Strategiile investiţionale ale fondurilor vor urma modelul Pilonului II, însă cu o diversificare mai largă a opţiunilor disponibile pentru clienţi.
„Anul 2010 nu va fi uşor pentru piaţa de pensii private, însă sistemul va continua să se dezvolte şi să se consolideze. Odată depăşită masa critică a primului miliard de euro aflat în administrare, importanţa fondurilor de pensii private va creşte continuu atât în economie, cât şi pe pieţele financiare”, a declarat Cornelia Coman, Vicepreşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!