Peste 150 de persoane au luat parte, miercuri seara, la lansarea volumului „HOCHMA – Înţelepciunea în cărţile sapienţiale ale Vechiului Testament”. Lucrarea este rodul a șase ani de studii ale fostului jurnalist Claudiu Damian, actualmente profesor de religie și purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor.
În lucrarea sa, Claudiu Damian face o cercetare teoretică asupra noțiunii de înțelepciune în cărțile sapiențiale ale Sfintei Scripturi.
Personificare
Analiza este una exhaustivă, începând cu civilizația orientală (egipteană, mesopotamiană, asiro-babiloniană, sumero-akkadiană, siro-feniciană), filosofia antică grecească şi încheind cu textul biblic, cu referire specială la textele cu conținut sapiențial. Tema înțelepciunii este analizată din trei perspective: înţelepciunea omenească, înţelepciunea personificată, înțelepciunea – ca atribut dumnezeiesc. Cartea este editată de Presa Universitară Clujeană.
„Cartea nu este altceva decât o cercetare doctorală, teza lui de doctorat, finalizată, în care și-a propus să elucideze un aspect apărut în cărțile sau literatura sapiențială din canonul scripturistic al Vechiului Testament. Este vorba de personificarea Înțelepciunii. Întrebarea fundamentală de la care s-a plecat a fost aceasta: e vorba de o persoană, sau este o personificare? Iar răspunsul, după o analiză foarte amplă, realizată în contextul Asiei Mici, a conceptului de Înțelepciune în Asia Mică, în scrierile egiptene și pe textul scripturistic în originalul său ebraic, e că nu este vorba de o persoană, așa cum vorbeau cei care susțineau ideea tetrapersoanelor divine, ci este vorba de un atribut al Înțelepciunii.
Un atribut divin care se manifestă în creație, de la începutul actului creării până în străfundurile veșniciei. Nu se termină, nu se finalizează la sfârșitul existenței temporale, deoarece fiind un atribut divin, rămâne și se manifestă în cadrul veșniciei divinității și a celor care devin părtași ai acestei veșnicii.
Lucrarea este foarte importantă pentru ziua de astăzi, pentru că există posibilitatea, pe de-o parte, să înțelegi textul scripturistic în relevanțele sale autentice, iar pe de altă parte, să decantezi câteva învățături care să te conducă la înțelepciune. Ori, cred că veacul acesta în care trăim sau timpul contemporan are nevoie de multă înțelepciune”, a spus pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității „Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca, coordonatorul tezei de doctorat a autorului.
Totodată, pr. conf. univ. dr. Miron Erdei, de la Universitatea din Oradea, a apreciat că, în demersul său, Claudiu Damian a fost călăuzit, alături de principiul Binelui și de cel al Frumosului, și de cel al Înțelepciunii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!