InfoCons atrage atenția asupra vopselei de ouă, ce conține până la 11 E-uri, iar informația vine în urma unui studiu de analiză a etichetelor de pe produsele de acest tip disponibile în magazinele din România. Mai puțin de 2% din produsele analizate nu au în compoziție E-uri, în vreme ce aproape 12% dintre acestea au în componența lor un număr de 11 E-uri.
[eadvert]
InfoCons a utilizat 61 de produse în analiza sa, produse care aparțineau unei liste destul de lungi de producători sau distribuitori.
„Vopseaua de ouă nu numai că ne influențează vizual și ne aduce, poate, o bucurie ca și coloristică o oului de paște, dar se transferă atât în produse – în ouă- sau se transferă pe mână, ceea ce înseamnă că ar trebui să fim mai atenți și mai responsabili atunci când cumpărăm vopsea de ouă – un produs pe care îl cumpărăm poate doar să fie, necitind eticheta și nici măcar cantitatea minimă de ouă care pot fi vopsite, care de altfel, influențează și prețul. Dar, atenție, vopseaua de ouă poate să conțină până la 11 E-uri care ne influențează atât pe noi, copiii noștri, bunicii și musafirii noștri la masa de Paște. Chiar dacă este pe coaja oului, ajungem să o ingerăm prin transferul pe mâini sau prin transferul direct în ouă. Atenție la vopseaua de ouă!”, atrage atenția președintele InfoCons, Sorin Mierlea.
Companiile vizate de Infocons au fost Dr.Oetker RO SRL Secom Onix Impex SRL, Atifco Fine Food, Hometex SRL, Omnicolor Vertrieb GmbH, Brauns-Heitmann GmbH &Co. KG.
Concluziile îngrijorătoare
În urma centralizării datelor de pe etichetele acestor mărci de vopsea de ouă, InfoCons transmite că „98.36% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari)”, în cantități ce variază de la 1-10 astfel de aditivi. Astfel, 11.48% din produse au în compoziție 11 E-uri 9.84% din produse au în compoziție 10 E-uri, 16.39% din produse au în compoziție 9 E-uri şi 11.48% din produse au în compoziție 8 E-uri.
Cei mai frecvenți aditivi alimentari întâlniți în vopseaua de ouă analizată sunt: acid lactic (E270) 65.57%, 63.93% conțin azorubină (E122), iar 54.10% conțin benzoat de sodiu (E211).
Consumatorii care doresc să afle mai multe lucruri de acest gen despre produsele pe care le achiziționează pot descărca, gratuit, aplicaţia mobilă InfoCons cu care pot scana etichetele produselor, astfel încât să obțină toate informațiile de care au nevoie în decizia de a le achiziționa.
Trimite articolul
XAtunci să le interziceți la vânzare. Autoritatea stă și se uită neputincios.