Cseke Attila argumentează necesitatea descentralizării fiscale a României prin proiecte eşuate, precum Autostrada Transilvania, printr-o centralizare mascată, realizată deja prin regionalizarea fiscală ANAF, precum şi prin proiectul de lege privind reclasificarea localităţilor, promovat de vicepremierul Dâncu, din care Oradea pierde.
„UDMR propune descentralizarea fiscală, care avantajează nu doar maghiarii, ci şi românii. Descentralizarea spitalelor a adus rezultate bune nu doar în judeţul Bihor. Unele rezultate sunt spectaculoase, acolo unde sunt acum infrastructuri sanitare moderne. Descentralizarea aduce avantaje şi soluţii pentru comunităţile locale”, asigură şeful UDMR Bihor.
Cer impozit 100% local
UDMR îşi propune să obţină de la viitorul guvern ca impozitul de venit să rămână în plan local, acolo unde se colectează! „În prezent, cotele defalcate din impozitul pe venit se transferă la bugetul de stat şi o parte din această sumă revine autorităţilor şi comunităţilor locale. Este vorba despre cota de 71,5% care se împart astfel: 41,75% la bugetele locale, 11,25% la bugetul judeţului, 18,5% ese împărţită de către Direcţia Finanţelor Publice din fiecare judeţ, pentru echilibrarea bugetelor locale.
Propunem ca această cotă să ajungă la 80%, iar în doi, trei ani cota să ajungă la 100%. Adică tot ce se plăteşte impozit pe venit să rămână în judeţ, la fiecare comunitate în parte”, este propunerea UDMR formulată de Cseke. El aminteşte cum taxa pe combustibil de 7 eurocenţi, instituită în 2013 fusese motivată de guvernul de atunci ca dedicată construirii de autostrăzi. „Vedem că după un an şi jumătate, contractul pentru autostradă se reziliază. Dacă se prevedea că taxa respectivă va fi folosită strict pentru judeţul respectiv, azi aveam drumuri mai bune la Beiuş, Săcueni şi Suplac. Dar s-a gândit un sistem supercentralizat la Bucureşti şi guvernul decide ce face. Este nevoie de descentralizare fiscală ca să dăm comunităţilor ceva palpabil”, propune Cseke.
ANAF – regionalizare pe şest
Fostul ministru al Sănătăţii mai dă un argument descentralizării fiscale: centralizarea mascată prin regionalizarea ANAF, ce face ca centrele regionale ANAF, precum Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi, Ploieşti sau Constanţa să trimită în Capitală toate sumele colectate de la contribuabilii mijlocii din judeţele învecinate. Practic, Clujul colectează şi pentru Bihor, îşi capitalizează aceste sume, iar la Bucureşti Clujul figurează cu sume virate mult mai mari, comparativ cu judeţele învecinate, care, în 2016, au cedat regionalei ANAF Cluj contribuabilii mijlocii, printr-un ordin al şeful ANAF. Astfel, arată Cseke, la regionala Cluj, pe primele zece luni din 2015 sumele colectate au crescut cu 63%, comparativ cu primele zece luni din 2015, iar în alte regionale, precum cea din Braşov, creşterea este chiar de 110%!
Subliniază Cseke: „Printr-un ordin ANAF, aceste centre şi-au crescut puterea financiară! Astfel, Judeţul Bihor, care în 2015 era pe locul 7 în privinţa contribuţia la bugetul de stat, pierde un loc şi ajunge pe 8, în 2016. Clujul este constant pe locul 2”. În privinţa relaţiei Bihor – Cluj, în 2015, înainte de regionalizarea ANAF, Bihorul dădea 54% din ce virează Clujul la bugetul de stat. După ce a pierdut contribuabilii mijlocii, transferaţi spre administrare la ANAF Cluj, judeţul Bihor virează acum direct către bugetul de stat doar 26,54% din cât virează Clujul. „Printr-un Ordin ANAF, în relaţia faţă de Cluj, Bihorul a căzut la jumătate!”, constată Cseke, deranjat de această situaţie.
Udemeristul mai vine cu o statistică: „Din totalul de 41 de judeţe, centrele regionale care au primit contribuabilii mijlocii dau 55% către bugetul de stat. Aceasta înseamnă 7 judeţe din 41. Astfel, şapte judeţe plus Bucureşti deţin 80% din total. Tare ne este frică că atunci când se va realiza regionalizarea administrativă, se vor uita şi la această chestiune, că din Cluj va pleca o sumă de 4 ori mai mare decât din Bihor, iar acest lucru s-a făcut printr-un Ordin ANAF. Este o decizie greşită, o centralizare excesivă. Ne vom bate ca următorul Guvern să renunţe la această măsură”, promite bihoreanul Cseke, care vede ca un pericol major pentru Oradea inclusiv proiectul privind reclasificarea localităţilor, din care câştigă centre precum Clujul sau Timişoara, iar oraşe precum Oradea pierd.
Citiți principiile noastre de moderare aici!