Aceeasi sursa sustine ca 89% dintre societatile pe lohn din Bihor au capital italian, 5% au capital german, 5% capital spaniol si restul sunt cu capital olandez si belgian.
Aproximativ 70% din forta de munca ocupata cu lohn este absorbita în productia de încaltaminte, iar diferenta în confectii. Majoritatea covârsitoare a fortei de munca din acest sistem e formata din femei.
„În 2007 am putea sa asistam la un fenomen similar celui din Ungaria de anul trecut, când în fiecare saptamâna se închidea câte o fabrica”, spune Octavian Dan.
Lohnul, o problema sociala
Consultantul în afaceri Dan Octavian sustine ca lohn-ul este un indicator de saracie, în sensul ca este prezent acolo unde forta de munca este ieftina. Lohn-ul a rezolvat în Bihor o problema sociala absorbind disponibilizatii de la Astra, Solidaritatea, Crisul Favorit, plus forta de munca necalificata.
„Faptul ca lohn-istii pleaca denota scumpirea mâinii de lucru, ceea ce nu se traduce neaparat prin cresterea nivelului de trai. Este clar ca piata lohn sufera o transformare. Cea mai mare parte dintre straini vor emigra, probabil spre Moldova sau Ucraina. Sud-estul Ucrainei e la fel de aproape de Italia ca si România.
Depinde de stabilitatea politica din aceasta tara si de controlul lumii interlope, spune Octavian Dan. România are sanse sa devina „pronto moda”, datorita afinitatilor culturale cu Italia, adica sa produca marfa de calitate, cu un termen scurt de livrare”.
Dan Octavian sustine ca sansa industriei de încaltaminte este sa se axeze pe produse de lux, sa se transfere spre România logistica si designeri.
Solutii
Cele mai afectate zone de pe urma plecarii celor care lucreaza în lohn sunt zonele Alesd si Marghita, chiar daca 2/3 din forta de munca care lucreaza în sistem este din Oradea.
Administratia locala a facut demersuri pe lânga primarii pentru a acorda anumite facilitati acestor producatori, în sensul reducerii taxelor. „De exemplu, cei mai multi producatori în lohn platesc chirii pe spatii, spune Octavian Dan.
Acesta este un mare pericol, fiindca, la o adica, nu sunt legati cu nimic, îsi pun tot ce au în doua masini si pleaca.” Actualmente, multe dintre locatiile în care se desfasoara activitatea pe lohn sunt foste grajduri, în suprafata de zeci de metri.
„Redimensionarea este alta abordare, în sensul dispersiei angajatilor. Acum lucreaza foarte multe persoane pe o suprafata mica”, spune Octavian Dan. Din punctul de vedere al Agentiei Judetene de Ocupare si Formare Sociala, doar reconversia profesionala a celor care îsi vor pierde locurile de munca va reduce numarul somerilor.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!