Din cele 1.537 de vehicule trase pe dreapta în Bihor, în primele şapte luni ale anului, în timpul controalelor comune Poliţia Rutieră – RAR, 80% au fost depistate cu diverse probleme. Unele au avut neconformităţi de natură tehnică, altele au avut probleme legate de acte.
Potrivit unui comunicat transmis de RAR Bihor, jumătate dintre maşini au fost considerate neconforme din perspectiva securităţii rutiere! Adică au prezentat probleme cu luminile și semnalizarea, cu şasiul, caroseria sau pneurile, „jocuri anormale la direcţie, defecţiuni ale sistemului de frânare”.
Mai mult, 2% din maşinile controlate au fost încadrate la „pericol iminent de accident”! „În aceste situații una dintre măsurile luate este reținerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele Registrului Auto Român”, transmite RAR, ce nu a putut transmite şi cuantumul amenzilor aplicate de poliţiştii rutieri, din cauza slabei comunicări inter-instituţionale cu Poliţia.
Jumătate din cele 1.573 de vehicule controlate în Bihor, anul acesta, de către echipajele mixte Poliţia Rutieră – Registrul Auto Român au fost depistate ca fiind neconforme din perspectiva securităţii rutiere. Mai mult, două maşini din 100 au fost considerate de către inspectori ca fiind adevărate pericole publice în trafic! Pentru că altfel, opt din zece maşini trase pe dreapta au fost găsite cu probleme de tot soiul. De la chestiuni de ordin tehnic, la probleme găsite în acte. 14% dintre maşinile controlate au prezentat depășirea nivelului maxim admis de poluare (13,9%), iar 1,6% aveau inspecţia tehnică periodică (ITP) expirată sau chiar falsă. În 0,65% din cazuri, s-au constatat probleme legate de identificare.
Comunicatul transmis de RAR nu include amenzile emise de către poliţişti, pentru simplu fapt că aceste date nu au fost preluate de la Poliţie. „Se aplică şi amenzi, dar nu noi. Noi doar constatăm starea tehnică. Agenţii de la Poliţia Rutieră aplică reţinerea certificatului de înmatriculare, chiar şi a permisului, dacă sunt probleme la frânare şi direcţie, implicit şi amendă”, ne-a transmis Dan Crăciun, şeful RAR Bihor.
Selecţie… vizuală
În comunicatul transmis pe adresa redacţiei, directorul general al Registrului Auto Român, George-Adrian Dincă, menționează că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România. Aceasta deoarece echipajele mixte RAR – Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule ce sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.
Parcul auto naţional are în momentul de faţă aproximativ 5.700.000 de vehicule din care 4.485.000 sunt autoturisme.
Citiți principiile noastre de moderare aici!