Joi, Alin Şandru, un reprezentant al medicilor stomatologi bihoreni, a relatat că toate cabinetele de stomatologie din judeţ sunt dotate cu recipiente speciale pentru sterilizarea instrumentarului medical.
Excepţii au fost puţine în ultimii ani spune medicul, un cadru medical fiind depistat, pe baza unor reclamaţii, că îşi încropise un cabinet într-o bucătărie şi nu îşi exercita meseria în condiţii salubre.
Medicul Ciprian Brisc, gastroenterolog, care a informat despre consecinţele nefaste ale hepatitei B şi în special C (ciroză şi cancer), a amintit că până în anii 1990 pericolul de infecţie la stomatologie era mare. Ustensilele medicale se curăţau prin fierbere în cutii din metal şi nu întotdeauna erau complet sterilizate. Acum, spune dr. Şandru, un foarte mic pericol mai există la cabinetele stomatologice supraaglomerate întrucât nu este sigur că din pricina afluxului de pacienţi, cadrele medicale au timpul necesar să lase autoclavele speciale să parcurgă programul complet de sterilizare a instrumentarului.
Medicii Brisc şi Şandru sfătuiesc bihorenii care ştiu că sunt purtători de virus hepatitic de orice fel să informeze medici înainte de a li se face manevrele chirurgicale din cabinetele de stomatologie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!