Ministeriabilii susţin că “apa din piscină şi ştranduri poate să fie o sursă de microorganisme infecţioase (bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci) care, pătruzând în organism, poate genera o serie de infecţii localizate, cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor si tubului digestiv”. Aceste neplăceri, spun reprezentanţii ministerului, pot apărea “chiar şi în piscinele atent îngrijite pentru că există pericolul contactării de infecţii deoarece unii germeni sunt rezistenţi la actiunea de dezinfectare si clorinare a apei”. Persoanele predispuse a se îmbolnăvi “la baie” sunt copiii, femeile însărcinate şi cele cu imunitatea scăzută.
Multe afecţiuni
Pentru a preveni îmbolnăvirea la piscine şi stranduri, ministeriabilii sfătuiesc cetăţenii cu boli digestive, cutanate şi oculare să nu facă baie în aceste locuri până se vindecă. Cele mai frecvente boli ce se pot contracta la piscine şi ştranduri sunt pitiriazisul (micoză a pielii produsă de o ciuperca caracterizată prin apariţia unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate cu predilecţie la nivelul toracelui), care se poate transmite prin apa de piscină, dar şi prin utiliazarea unui sezlong fără folosirea prosopului, râia şi pediculoza (se pot contracta prin folosirea prosoapelor contaminate spălate corespunzător), furunculul (produs de stafilococii din apa de piscină), otita de pisciniă, conjunctivita de pisciă (provocată de multe ori de adenovirusuri sau enterovirusuri, care, pe lângă roşeaţă, edeme palpebrale, dureri in ambii ochi urmate de hemoragii subconjunctivale, poate provoca şi febră, faringită sau manifestări neurologice radiculomielita, paralizii de neuron motor periferic, care apar la scurt timp dupa infecţia conjunctivală.
Alergii
La piscine şi ştranduri se pot contracta şi afecţiuni digestive, manifestate deseori, la copii prin diaree după ingestia de apă contaminată în care există diverşi germeni (Giardia lamblia, enterovirusuri sau bacterii). Unele persoane mai sensibile pot face chiar şi alergii pe piele (dermatite) şi ochi inclusiv la dezinfectanţii din apă, a unor reactii alergice la nivelul pielii (dermatite de contact), sau ochi (iritaţii, uscarea şi contractarea conjunctivei, dispariţia secreţiei lacrimale şi opacifierea corneii).
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!