Inspectorii sanitari transmit că din 20 decembrie şi până în 2 ianuarie au fost înregistrate 3197 de de infecţii acute respiratorii ale căilor respiratorii superioare (IACRS), dintre care 130 de persoane au necesitat internare. La fel, în acelaşi interval de timp au fost 1333 de bihoreni cu pneumonie, dintre care 214 au avut nevoie de internare la spital.
De la începutul sezonului rece 2010/2011, niciun caz de gripa nu a fost semnalat.
Paza bună
Cum paza bună trece primejdia rea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor recomandă bihorenilor să respecte câteva reguli pentru a se feri de răcelile de sezon. Astfel, bihorenii sunt rugaţi să consume mai multe fructe şi legume şi să facă mişcare, pentru a-şi creşte imunitatea, sunt sfătuiţi să nu se expună mult timp la temperaturi scăzute, sa poarte haine şi încălţăminte corespunzătoare (haine groase, căciulă, mănuşi, cizme fără toc şi suficient de călduroase), să evite surmenajul fizic şi intelectual, să doarmă noaptea sfuicient să nu fumeze şi să nu consume în exces produse pe bază de coferină şi băuturi carbogazoase tip cola.
Tot pentru a evita formele grave de răceală şi gripă, bihorenii sunt sfătuiţi să se spele mai des cu apă şi săpun, mai ales la serviciu, la şcoală şi în unităţile de alimentaţie publică, să folosească batiste de unică folosinţă pe care să le depună, după utilizare, în coşuri de gunoi, pentru a nu răspândi picăturile potenţial infectate, să evite locurile aglomerate (săli de spectacole, discoteci) unde există risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate, care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării şi apariţia primelor manifestări de boală, a transmis directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pârcioagă.
La Urgenţe
Pentru a nu contracta răceli de sezon sau pentru a nu le transmite, oamenii sunt sfătuiţi şi să nu îşi viziteze rudele internate la spitale, iar în unităţile medicale cu paturi să se dispună interzicerea totală a vizitelor ori măsuri de protecţie speciale.
În caz de îmbolnăvire (febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât), bihorenii sunt rugaţi să stea acasă, să îşi anunţe urgent medicul de familie şi, după caz, să se programeze la consultaţie pentru a evita agravarea stării de sănătate. Dacă persoanele răcite simt pe timpul nopţii sau în weekend că starea lor de sănătate se alterează sunt rugaţi să apeleze la Urgenţe.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!