Căderile masive de zăpadă din ultimele zile asociate cu vânt au ridicat riscul apariţiei de avalanşă în munţii din Bihor de gradul trei spre patru, atenţionează salvamontiştii bihoreni. Ei trag semnale de alarmă informând că zăpada căzută nu se va stabiliza prea curând, chiar dacă va fi şi mai frig în munţi zilele următoare. Adrian Marin, reprezentant Salvamont Salvaspeo detaliază că „sub crusta de suprafaţă care se formează sub acţiunea gerului şi a vântului, zăpada este de tip pulbere şi încă foarte instabilă”.
Zone periculoase
Ei transmit turiştilor, schiorilor dar şi celor care practică snowboard în stil off-pist, practicanţilor de schi fond şi schi de tură să evite următoarele zone montane din Bihor: Vârful Poieni (versantul sud -vest), Vârful Cârligate (versantul sud), Vârful Fântâna Rece (versanţii sud şi sud-vest), Vârful Bohodei (versantul de vest), Vârful Piatra Tâlharului (pe versantul de est), Vârful Piatra Grăitoare (versantul nord), Creasta Vârfului Piatra Grăitoare – Vf. Bihorul Mare (Curcubăta) – pe versantul de est şi Vârful Bihorul Mare (versant nord-vest).
Cei care urcă acum în munţii din Bihor să practice sporturi de iarnă sunt atenţionaţi să se doteze cu balize tip Pieps – nişte dispozitive care, dacă sunt activate în momentul producerii unei avalanşe, permit localizarea sub zăpadă a celor surprinşi de avalanşă.
Salvamontiştii spun că trag aceste semnale de alarmă fiindcă, în toate cele 70 de accidente produse pe pârtiile de schi cauzele principale au fost două: indisciplina celor care abordează pârtiile şi care au ignorat regulile de acces pe pârtie, precum şi ignorarea reglajelor tehnice ce trebuie efectuate la echipamentul de schi, în mod special de către cei care utilizează echipament împrumutat sau închiriat.
Codul schiorului
Amatorii de schi sunt rugaţi să respecte „Codul schiorului”, un set de măsuri importante de protecţie, spun salvamontiştii. „Echipamentul de schi trebuie să fie în stare foarte bună: canturile schiului să fie bine ascuţite; legăturile să se închidă perfect şi să fie reglate în funcţie de greutatea ta şi dificultatea pârtiei; schiul să fie prevăzut cu opritori pentru a împiedica alunecarea sa în caz de desprindere; clăparii să se închidă perfect şi să se potrivească pe piciorul tău şi în legăturile schiului”, explică Adrian Marin.
Casca de protecţie trebuie purtată obligatoriu mai ales de către copii, prima parcurgere a pârtiei să fie efectuată în viraje largi şi cu viteză redusă pentru a putea identifica porţiunile cu gheaţă sau denivelări, care pot fi dificile, spune salvamontistul orădean.
El atrage atenţia iubitorilor de schi să îşi aleagă un traseu de coborâre în funcţie de experienţa şi pregătirea pe care o au în domeniul schiului. Iubitorii de schi trebuie să îi ferească pe copii şi pe schiorii începători şi să îşi aleagă traseul aşa ca să poată opri oricând.
Dacă nu ştiţi, nu vă băgaţi
Cei ce urcă pe munte şi sesizează accidentarea unei persoane pe pârtie, care a căzut pe jos, sunt rugaţi insistent să nu acorde niciun fel de ajutor dacă nu au pregătire bună în domeniul primului ajutor medical. Salvamontiştii spun că neiniţiaţii pot face mai mult rău accidentanţilor dacă le acordă incorect primul ajutor şi spune că în aceste cazuri victima trebuie lăsată acolo unde e, trebuie protejată de alţi schiori, trebuie să se ceară ajutor salvamontiştilor de serviciu, la 112, oricărei persoane cu pregătire medicală adecvată.
Şi Hotărârea de Guvern 263/2001, republicată în 2008 stabileşte reguli clare şi interdicţii în perimetrul pârtiilor de schi. De pildă este interzis accesul pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement fără echipament adecvat pentru practicarea schiului şi snowboard-ului. Prin urmare, salvamontiştii îi atenţionează pe cei care vor să se dea cu telescaunul la pârtia “Piatra Grăitoare” de la Băiţa-Vârtop fără echipament de schi, că vor efectua deplasarea tur-retur, fără să coboare din scaun la staţia din amonte, avertizează salvamontistul. Sancţiunile pentru nerespectarea legii constau în amenzi între 250 lei şi 2.000 lei şi interzicerea accesului pe pârtia de schi.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!