Este cel mai cunoscut comentator sportiv. E „vocea” care a adus în casele românilor momentul Montreal, cel în care Zeiţa gimnasticii, Nadia Comăneci, găsea nepregătită tabela electronică pentru a afișa nota 10. Momentele de aur ale sportului românesc se leagă de numele lui Cristian Ţopescu. Într-un interviu dat pentru politiadefrontieră.ro, Cristian Ţopescu a vorbit despre o perioadă mai puţin cunoscută din viaţa sa: cea petrecută la Şcoala de Grăniceri din Oradea. De perioada petrecută la Oradea se leagă şi unul dintre cele mai importante momente din viaţa sa: naşterea fiicei sale Cristina Ţopescu, viitor om de televiziune.
Fiul unuia dintre cei mai valoroşi sportivi de echitație pe care România i-a avut – ofiţerul de cavalerie Felix Ţopescu, component al echipei hipice a României care a participat la Olimpiada din Berlin 1936 – Cristian Ţopescu a fost îndrumat spre singura armă care mai avea cai, Grănicerii. Atunci Cristian Ţopescu nu se gândea că va ajunge militar, deoarece recunoaşte că „nu m-a pasionat cariera militară din punctul de vedere al înaintării în grad. Eu îmi făceam datoria indiferent de gradul pe care îl aveam, locotenent, căpitan, maior, locotenent-colonel ori colonel. Iar acum, ca general de brigadă, îi admir pe veteranii de război”. În 2016, în urma unui decret semnat de preşedintele României, colonelul în retragere Cristian Ţopescu a fost avansat la gradul de general de brigadă. Practicant al sportului de performanţă, Cristian Ţopescu avea să înfiinţeze la Oradea o echipă care se numea Grănicerul Oradea. „Din păcate, în anii 50, cavaleria – considerată de conducerea ţării ca o armă de elită, cu ofiţeri bine educaţi și, între paranteze, cu succes la fete – a fost desfiinţată. În vremea aceea eram elev la Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie de la Sibiu şi în momentul desființării cavaleriei, la sfatul tatălui meu, m-am dus la Şcoala de Grăniceri de la Oradea”, şi-a amintit Cristian Ţopescu pentru politiadefrontiera.ro.
Cu „Grănicerul Oradea”, Cristian Ţopescu avea să câştige două campionate naţionale de sărituri peste obstacole. În acel moment, viitorul comentaror intră în atenţia Clubului Sportiv al Armatei Steaua şi se mută la Bucureşti. De stadionul Şcolii de Grăniceri din Oradea se leagă şi una dintre performanţele sportivului Cristian Ţopescu: la proba de sărituri în înălţime, cu unul dintre caii cu care câştigase campionatul, Cristian Ţopescu a trecut obstacolul de 2 m, ceea ce părea la ora aceea o performanţă remarcabilă. Şcoala de Grăniceri din Oradea a fost pentru Cristian Ţopescu şi „o şcoală a vieţii”. Acolo a învăţat o lecţie de care avea să ţină cont în viaţă: aceea că nu e bine să te îndrăgosteşti de o colegă de serviciu.
În interviul acordat site-ului politiadefrontiera.ro, Cristian Ţopescu şi-a amintit că la terminarea şcolii din Oradea „generalul Vornicescu, şeful şcolii, a adunat câţiva elevi pe care dânsul îi prefera, între care și eu, şi ne-a dat câteva sfaturi foarte utile pentru viaţă, printre care şi unul care nu ştiu dacă poate fi reprodus în ziar. Ne-a zis: «Măi băieţi, sunteţi acum locotenenţi, veţi avea succes la fetele din toată Oradea, puteţi să vă încurcaţi cu cine vreţi, numai în unitatea voastră să nu vă încurcaţi cu nimeni, că iese rău»”. Cristian Ţopescu s-a arătat dornic să se revadă cu prietenii pe care şi i-a făcut în acea perioadă în oraşul de pe Criş, cu Emeric Ienei, care este „mai bătrân cu patru zile” decât celebrul comentator. Cu plăcere şi-a amintit Ţopescu şi de faptul că la Oradea a învăţat câteva zeci de cuvinte în limba maghiară, vocabular cu care spune că se înţelegea cu prietenii maghiari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!