În primul an de activitate, echipa a realizat peste 500 de proceduri, consolidându-și poziția ca un centru regional de excelență. Printre cele mai importante intervenții se numără:
- Trombectomia mecanică, cu peste 200 de cazuri tratate, fiind esențială în salvarea pacienților cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic.
- Embolizarea anevrismelor cerebrale, cu 22 de cazuri tratate minim-invaziv pentru a preveni hemoragiile cerebrale.
- Tratamentul fistulelor și malformațiilor arteriovenoase, inclusiv un caz pediatric rar de MAV, abordate cu succes prin embolizare endovasculară.
- Stentări carotidiene și periferice, efectuate în 49 de cazuri pentru prevenirea complicațiilor majore, precum infarctul cerebral.
Inovații în tratamentele cerebro-vasculare și intervenții de urgență
Compartimentul a intervenit în cazuri complexe din întreaga regiune, incluzând pacienți din județele Bihor, Cluj, Satu Mare, Alba și Mureș. Echipa este disponibilă 24/7 pentru tratamente de urgență, inclusiv gestionarea hemoragiilor acute prin embolizare.
În 2024, s-au realizat 22 de intervenții endovasculare de urgență, precum oprirea hemoragiilor digestive, pseudoanevrismelor renale și sângerărilor postoperatorii, demonstrând eficiența tehnicilor minim-invazive.
„Echipa Compartimentului de Radiologie Intervențională a realizat 78 de angiografii diagnostice cerebrale și 17 angiografii diagnostice periferice, proceduri esențiale în stabilirea unui diagnostic cert și a unei strategii terapeutice optime”, a transmis purtătorul de cuvânt al SCJU Bihor, Lisa Crăiuț.
Echipă multidisciplinară dedicată
Performanțele Compartimentului de Radiologie Intervențională nu ar fi fost posibile fără efortul unei echipe multidisciplinare:
- 3 medici primari radiologi intervenționiști: Dr. Dan Mihoc, Dr. Sebastian Boancă, Dr. Călin Morgovan.
- 2 medici rezidenți: Dr. Mihai Gherman, Dr. Adriana Pop.
- 5 tehnicieni de radiologie medicală, alături de echipa de Anestezie și specialiști din diverse secții ale spitalului.
- echipa de Anestezie, formată din medicii și asistentele secției de ATI.
Datorită dotărilor de ultimă generație și colaborării cu multiple secții ale spitalului, SCJU Bihor se poziționează ca un centru de referință la nivel național pentru tratamentele endovasculare în patologia cerebro-vasculară și nu numai.
Citiți principiile noastre de moderare aici!