Stupefiant este faptul că aceşti copii se antrenează într-un spaţiu impropriu sportului, şi cu atât mai mult performanţei, în imobilul care a aparţinut fostei biserici reformate.
„Am câştigat numeroase proiecte pe bani europeni pentru drumuri, pentru restaurarea Castelului, dar pentru săli de sport nu sunt astfel de fonduri”, spune primarul de Sălacea, Horvath Bela. Nici şcoala din Sălacea nu are sală de sport, deşi acolo învaţă 400 de copii. Cu o oră înainte de antrenamente, Racz Ioan Barna, antrenorul echipei, merge la sală şi face foc într-o sobă, pentru a dezmorţi atmosfera.
Vestiarele sportivilor sunt aceleaşi cu locul în care se depozitează lemnele. Dacă un teren de handbal are dimensiuni standard 40×20, echipa din Sălacea se antrenează în condiţiile unui teren de dimensiunile 12×7. Atunci când sunt competiţii, sportivii din Sălacea merg la sala de sport construită la Şimian, pentru a putea juca în condiţiile impuse de forurile de specialitate. La Şimian există sală, dar nu există echipe sportive.
Preşedintele Consiliului Judeţean Pasztor Sandor spune că ştie în ce condiţii se antrenează sportivii din Sălacea. „Chiar acum am vorbit cu antrenorii!”, spune şeful CJ Bihor. Pasztor Sandor promite că va căuta o soluţie pentru ca handbaliştii din Sălacea să se poată antrena în condiţii normale, fără a preciza la ce anume se gândeşte. În paralel, Agenția de Dezvoltare Durabilă – structură coordonată de CJ Bihor – promovează ideea de a construi nouă bazine de dimensiuni semiolimpice în oraşele din Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!