Alex Bondar a reușit în 30 aprilie 2017 ce nu a reușit niciun alt român în acest domeniu, până în acest moment. Este cea mai mare performanţă și cea mai valoroasă medalie din domeniul canin românesc din toate timpurile şi reprezintă o premieră pentru Oradea și pentru România. În primele patru luni ale lui 2017, Alex Bondar îşi trece în palmares rezultate de referinţă. În ianuarie 2017, în Corint (Grecia) a câştigat Campionatul Greciei pentru Ciobăneşti Belgieni; la București, la selecţia echipei naţionale, a câştigat cu Camil la Mondioring, categoria I, cu un rezultat excepţional – maximul de punctaj; în Grecia, la Salonic, a urcat pe podium tot la categoria a III-a cu Dilara, unde a obţinut premiul I. La exact doi ani de la victoria lui Alex Bondar şi a campioanei mondiale, Dilara, la Mondioring, categoria a II-a, în 2015, în cadrul Campionatului Mondial de Ciobăneşti Belgieni FMBB 2015, în Cehia, în localitatea Pisek, când au câştigat premiul I, şansa le-a surâs din nou şi au urcat pe podiumul mondial la categoria III (cea mai complexă) la Campionatul Mondial al Ciobăneştilor Belgieni, desfăşurat în Halle (Germania). Alex Bondar şi Dilara au câștigat premiul III.
Competiţia de la Halle an der Saale, Campionatul Mondial al Ciobăneștilor Belgieni FMBB, este un eveniment cu participarea celor mai buni conductori şi câini de pe întreg globul.
„FMBB întruneşte cele mai populare sporturi canine: agility, obedience, bikejoring, IPO (unde a participat şi România), Canicross, Mondioring (doar la Mondioring fiind 97 de participanţi la toate cele trei categorii), respectiv Frumuseţe. În total, la toate disciplinele au fost înscrişi peste 700 de câini din toate colţurile lumii. Acest campionat mondial este, de departe, cea mai mare întâlnire sportivă chinologică din toate timpurile. Judecând după numărul mare de participanţi, de spectatori şi susţinători, este fără doar şi poate un eveniment pentru care «grandios» e cuvântul cel mai potrivit”, spune Alex Bondar.
Povestea continuă…
Alex şi Dilara au concurat cu nr. 7 în concurs, în prima zi. „După noi au mai fost încă două zile de competiţii. Vă daţi seama, nu se puteau face predicţii la podiumul mondial după prima zi. Toată tensiunea, emoţiile inerente unei astfel de competiții s-au menţinut pentru toţi concurenţii încă două zile”, retrăieşte orădeanul acele momente din concurs, până la aflarea rezultatului.
În ceea ce priveşte antrenamentele, Alex spune: „Au fost perioade când nu a fost uşor să mă antrenez, însă mi-am găsit motivaţia şi determinarea de a răzbi în acest domeniu încă nu foarte cunoscut în România. Fac acest sport cu pasiune şi determinare, cred în ceea ce fac, de aceea şi rezultatele apar. Am deja peste 20 de ani de când mă ocup de creşterea şi disciplina canină”.
Alex şi Dilara au fost de neoprit pe terenul de concurs. După 45 de minute de muncă asiduă, fericirea lui Alex s-a transformat într-o euforie greu de descris în cuvinte. Stând de vorbă cu Alex, am înţeles că evoluţia Dilarei – care a fost supusă la exerciţii pe care nu le parcursese vreodată până în acel moment – a fost impecabilă şi practic câinele, intuitiv şi instinctual, şi-a urmat stăpânul cu încredere, executând toate exerciţiile, în aplauzele şi uralele spectatorilor şi ale profesioniştilor din toată lumea. În astfel de competiţii sunt o multitudine de factori stresanţi şi neașteptați, care nu pot fi luaţi în calcul în timpul antrenamentelor. Terenul este diferit în fiecare competiţie, chiar dacă se organizează în aceeaşi localitate, pentru câine fiind total necunoscut. De această dată a fost cu deschidere la un bulevard circulat permanent de mijloace de transport; muzica tare din difuzoare, lumea şi mulţi alţi câini de pe margine pot să disturbe câinele de pe teren.
„Îmi tot repetam cât de mulţumit sunt de prestaţia câinelui meu, am simţit evoluţia încă după primele exerciţii. Dilara a fost într-o formă excelentă, mi-a ascultat comenzile cu sfinţenie, a fost la înălţimea aşteptărilor mele. La paza de obiect, lumea era extaziată. M-au felicitat oameni care sunt experţi în acest domeniu canin şi modele de urmat. Am simţit că sunt cel mai fericit de pe pământ”.
Organizarea a fost impecabilă, în sensul că totul a fost conform standardelor germane. Sâmbătă seara, înaintea premierii, a fost Gala Diner, unde participanţii şi invitaţii au sărbătorit această întâlnire extraordinară; s-a socializat, s-a mâncat, s-a dansat şi lumea s-a simţit extraordinar”, spune Alex Bondar. Cu prilejul interviului dat pentru Jurnal Bihorean, Alex Bondar a ţinut să le mulţumească tuturor susţinătorilor, sponsorilor şi echipei României.
Alexandru Bondar ne promite că povestea va continua, pentru că are toate motivele din lume să îşi dorească să facă povestea și mai frumoasă.
Ce e Mondioring?
Ce este acest sport extraodinar de complex si competitiv, Mondioring? „Mondio-Ringul a fost elaborat de experţi mondiali, în ideea utilizării a diferite părţi din sporturile canine naţionale Ring Francez, Ring Belgian etc., deja existente, şi de a permite o asociere mai cuprinzătoare a tuturor pasionaţilor de câini de lucru, începători sau avansaţi. Scopul său este de a reprezenta o formă de divertisment pentru spectatori, un joc de dificultate crescândă pentru participanţi şi o activitate sportivă competiţională pentru pasionaţii de dresaj canin. Scopul Mondioringului este de a evidenţia aptitudinile câinelui, calitatea pregătirii sale şi, în special, moştenirea genetică a acestuia. În esenţă, este vorba de trei grupe de exerciţii care se vor desfăşura în ordinea următoare: exerciţii de subordonare, exerciţii de săritură, exerciţii de muşcătură. Pentru fiecare grupă, ordinea exerciţiilor se stabileşte la începutul fiecărei competiţii prin tragere la sorţi şi va fi aceeaşi pentru toţi concurenţii.
Pentru a fi accesibil unei game cât mai mari de pasionaţi, Mondioringul are trei niveluri de dificultate. Primul nivel este, deşi cu mult mai distractiv şi mai interesant, doar cu puţin mai dificil de pregătit decât probele similare din IPO, de exemplu. Pe Alex îl găsiți pe www.clubdresaj.ro și pe pagina de facebook: Malinois Braveheart Oradinum. „Eu, dragă cititorule şi iubitor de necuvântătoare, rămân însă cu un singur gând: «Draga mea Românie, pe când un FMBB şi la noi acasă?»”, se întreabă retoric Alex Bondar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!