Poliţiştii Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor din cadrul BCCO Oradea şi procurorii DIICOT Oradea au efectuat, marţi, trei percheziţii domiciliare pe raza judeţului pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în infracţiuni economice. Informaţiile publice despre această anchetă aflată în derulare au fost postate pe www.politiaromana.ro, fiind transmise şi de Biroul de Presă al IPJ Bihor.
Astfel, în urma percheziţiilor s-au ridicat, pentru cercetări, documente contabile ale firmelor implicate în activitatea infracţională, 3.800 de euro şi 44.000 de lei.
Pentru recuperarea prejudiciului s-au aplicat măsuri asiguratorii asupra mai multor imobile, terenuri şi 11 autoturisme.
„Mandatari” milionari
Din anchetă a reieşit că doi suspecţi ar fi constituit la începutul anului 2011 o grupare infracţională organizată, în scopul folosirii firmelor pe care le administrau pentru comiterea de infracţiuni economice, prin falsificarea de documente.
Cei doi ar fi găsit prin intermediul altor membri ai grupării, mai multe persoane dispuse să întocmească contracte de mandat, scopul fiind acela al ridicării în numerar a peste 13 milioane de lei din firmele administrate de ei, în detrimentul creditorilor.
Astfel, în perioada ianuarie – decembrie 2011, membrii grupării ar fi obţinut sau emis facturi fiscale nereale, pe care le-ar fi înregistrat în contabilitate, modificând cuantumul T.V.A., pentru a se sustrage de la plata obligaţiilor datorate statului.
Şase audiaţi şi un arestat
Faţă de opt persoane a fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, gestiune frauduloasă, bancrută frauduloasă, instigare la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
S-au pus în executare şase mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea, pentru audieri.
În urma administrării probatoriului, doi dintre membrii grupării au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind prezentaţi miercuri magistraţilor, care au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile faţă de unul şi măsura controlului judiciar faţă de celălalt.
Şi o suspectă…
Persoana arestată preventiv ieri este Lucian Abrudan, administrator al firmei de delicatese „Florava”. Decizia de arestare preventivă emisă de Tribunalul Bihor poate fi contestată la Curtea de Apel Oradea.
De asemenea, şi procurorii pot ataca decizia Tribunalului de a respinge propunerea de arestare preventivă a suspectei Anca Liana V., administrator al unei firme axate pe extracţia pietrişului şi nisipului din balastiere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!