După multiplele percheziţii de săptămâna trecută şi tunul tras cadrelor medicale şpăgare de la Expertiză Medicală, acum, poliţiştii bihoreni (ajutaţi de mascaţii de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale al Poliţiei Bihor, poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Arad, Cluj şi Bucureşti, dar şi de poliţişti de frontieră de la Oradea) au distrus un grup infracţional transfrontalier specializat în trafic de migranţi.
Cu sprijin tehnic de la SRI şi DIPI (Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă), luni, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Oradea au făcut 16 percheziţii, dintre care 12 în Bihor şi patru în judeţul Arad, la domiciliile a 14 persoane bănuite că sunt traficanţi de migranţi.
Din Turcia
Cel care a iniţiat anul acesta grupul infracţional este un turc (54 ani), împreună cu un bărbat de 43 de ani, din Ungaria. Alţi nouă bihoreni şi trei arădeni s-au alipit grupului, cu scopul de a practica traficul de migranţi şi trecerea frauduloasă a frontierei de stat. Fiecare dintre membri avea rol bine stabilit.
Liderul turc ar fi racolat migranţi sirieni, pe care, împreună cu alţi membri, i-ar fi transportat şi călăuzit din Turcia până în Bulgaria şi de aici în România. Migranţii erau preluaţi apoi de alţi membri ai grupării infracţionale, de origine siriană sau turcă, care i-ar fi cazat în ţară la noi. Tot liderul turc e bănuit că ar fi condus direct şi cu ajutorul bărbatului de 43 de ani din Ungaria şi a unui alt turc, activitatea infracţională a membrilor grupului care se ocupau cu transportarea, cazarea şi călăuzirea migranţilor peste frontiera de stat a României.
În Ungaria, transfugii erau preluaţi, la fel, de altă gaşcă de infractori care îi transporta tot ilegal în diverse ţări din Uniunea Europeană.
Poliţiştii zic că în acest fel, liderul turc ar fi încasat pentru fiecare migrant, căruia îi facilita transportul până într-o ţară a Uniunii Europene, sume cuprinse între 8.000 şi 10.000 de euro.
După percheziţii, 14 persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea, pentru audieri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!