Procurorii anticorupţie orădeni au descins la instituţia de învăţământ superior pentru a verifica documente într-un dosar în care anchetează modul de derulare al concursului de promovare pe post de profesor universitar a Cameliei Dindelegan de la Ştiinţe Socio-Umane.
La ora 10:30, rectorul Constantin Bungău a intrat în Universitate, însoțit de avocatul Bogdan Bodea. Bungău a declarat că nu a influenţat în niciun fel scoaterea postului la concurs şi nici promovarea conferenţiarului Dindelegan pe un post de profesor.
„Am fost întrebat de procurori dacă știu ceva despre treaba asta. Pentru mine este o surpriză, nu am nici un amestec, nu am fost nici într-o comisie, nu eu hotărăsc cine scoate posturile la concurs. Nu știu despre ce este vorba”, a declarat rectorul Bungău.
Procurorii ar fi verificat legalitatea unor documente care au legătură cu concursul de promovare pe un post de profesor universitar al Cameliei Dindelegan de la Ştiinţe Socio-Umane.
Paralel cu perchezițiile din campusul universitar, procurorii DNA au efectuat percheziții și la locuințele persoanelor vizate de anchetă: rectorul Constantin Bungău, decanul Florica Chipea şi profesorul Camelia Dindelegan.
„Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție comise în perioada 2015- 2016. În cursul zilei de 30 martie 2016, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 8 locații, situate în municipiul Oradea, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată în comunicatul remis redacţiei de DNA.
„Nu am nicio implicare”
La mai bine de trei ore de la percheziţiile din biroul rectorului Bungău, procurorii DNA au ieşit fără să facă declaraţii. Ei şi-au continuat apoi ancheta percheziţionând biroul Floarei Chipea, de unde au ridicat câteva documente, printre care şi o agendă.
Rectorul Bungău a declarat că anchetatorii nu au ridicat documente, nici din biroul său din Universitate, nici din locuinţa sa.
„Este o urmărire penală in rem. Nouă ni s-au solicitat documente cu privire la desfăşurarea unui concurs pentru un post la Psihologie. Anchetatorii suspicionează fapte de corupţie, luare şi dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită, în cazul postului scos la concurs. Eu însă sunt liniştit din acest punct de vedere. Nu am nicio implicare, nu pot să fac aşa ceva, nu am cum să ajut ca cineva să promoveze. Ceea ce nu înţeleg este de ce se întâmplă cu persoana rectorului acest lucru”, a declarat Bungău.
Acesta a recunoscut faptul că era la curent cu nemulţumirile legate de concurs.
„Posibil să fie o ciocnire între două colege din acelaşi departament. Eu am încercat să le împac pe acestea. Am şi discutat cu doamna decan să găsească soluţii. Alte elemente nu ştiu. În urma câştigării concursului pentru ocuparea postului didactic, desfăşurat în perioada 26 – 28 ianuarie 2016, postul a fost ocupat de doamna Dindelegan Camelia, cadru didactic abilitat pentru conducerea de doctorat, încă din anul 2015. Regretăm că astfel de acţiuni se desfăşoară în timpul campaniei electorale pentru alegerea funcţiei de Rector al Universităţii din Oradea şi înainte de Admiterea pentru anul universitar 2016/2017. Universitatea din Oradea va sta la dispoziţia organelor de cercetare astfel încât să poată fi eliminate toate suspiciunile care planează asupra instituţiei”, a asigurat Bungău
Citiți principiile noastre de moderare aici!