Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Bihor – Serviciul Teritorial Oradea au descins luni dimineaţă la sediul Poliţiei Bihor. Ei au făcut percheziţii în biroul chestorului Liviu Popa, în alt compartiment, dar şi la domiciliul acestuia. „În cursul zilei de 19 septembrie 2016, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 3 locații, situate în municipiul Oradea, din care două sunt la sediul unei instituții publice”, a transmis DNA printr-un comunicat de presă.
Procurorii DNA spun că cercetările au loc într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie: „Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție comise în perioada 2012- 2014”.
La caz a oferit sprijin de specialitate Direcția Generală Antifraudă Fiscală.
Nu se ştie
Nu se ştie ce fapte de corupţie din 2012 – 2014 caută să documenteze procurorii DNA, presa locală vorbind despre implicaţii ale chestorului de poliţie Liviu Popa în unele fapte de corupţie consumate între 2014 – 2016.
Dacă unele presupuneri zic că descinderile procurorilor vin în urma unui eveniment rutier în care chestorul Popa a fost implicat, alţii presupun că vizitele DNA ar avea legătură cu nişte afaceri ilegale, recent descoperite la Poliţia Beiuş, Pietroasa şi Cărpinet. Aici s-ar fi făcut mai multe tranzacţii cu piatră decorativă cu scutirea de taxe.
Evenimentul rutier din 5 septembrie s-a produs pe centura ocolitoare a Braşovului. Chestorul Popa rula cu un BMW, maşină proprietate a copreşedintelui PNL, Vasile Blaga. Acesta îl rugase să mai folosească autoturismul lăsat în Bihor. „Eu l-am rugat, în permanenţă, când poate, pentru că ştiu de înseamnă dacă nu mişti o maşină un an de zile, eu merg de două- trei ori pe an acolo, şi e Diesel, aşa că l-am rugat pe el să o ia”, a declarat luni, 19 septembrie, Vasile Blaga. Fiind în concediu, Popa se îndrepta astfel în ziua producerii accidentului cu BMW-ul lui Blaga spre Bucureşti, a vrut să ocolească un TIR şi s-a lovit pe contrasens de o altă maşină. Şoferiţa ce conducea din sens opus maşina care a fost lovită de Popa a suferit se pare doar o contuzie uşoară la picior şi a avut nevoie de o zi – două de îngrijiri medicale.
Presa centrala titrează că Blaga ar fi declarat ulterior că se afla la Berlin în momentul producerii accidentului şi că îi împrumutase maşina şefului Poliţiei Bihor. „Din cercetări a rezultat că un bărbat de 48 de ani, care conducea un autoturism, s-ar fi angajat în depăşirea unui autocamion, intrând în coliziune cu un autoturism care circula din sens opus. Accidentul s-a soldat cu rănirea uşoară a unei persoane de sex feminin, în vârstă de 36 ani, aflată în autoturismul care circula din sens opus. Cercetările sunt continuate de către poliţişti şi un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, pentru stabilirea împrejurărilor exacte în care s-a produs accidentul”, se arăta în comunicatul de presă al Poliţiei Braşov.
Evenimentul rutier din 5 septembrie nu pare a avea legătură cu percheziţiile din 19 septembrie, mai ales că, potrivit presei centrale, procurorii Parchetului Curţii de Apel Braşov ar fi zis că accidentul respectiv este încă în cercetare şi că nu a fost făcută nicio solicitare la DNA referitoare la această cauză.
Blaga, audiat
Luni dimineaţă, la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost audiat ca martor copreşedintele PNL Vasile Blaga. La ieşirea de la DNA, acesta a declarat că a fost întrebat de către procurori despre maşina sa cu care şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, chestorul Liviu Popa, a făcut un accident uşor în urmă cu două săptămâni.
Popa, vânat!?
Aflat în concediu până la sfârșitul lunii septembrie, chestorul Liviu Popa nu a putut fi luni contactat telefonic, dar surse JB vorbesc de mai bine de doi ani despre intenţia de a fi debarcat Liviu Popa de la conducerea IJP Bihor. Chestorul principal de poliţie Popa a condus şi Poliţia Română, dar şi Direcţia Generală Anticorupţie. Cunoscut ca intransigent cu infractorii şi cu faptele de corupţie din orice mediu, Popa şi-a creat de-a lungul anilor nenumăraţi inamici din interiorul şi din exteriorul sistemului poliţienesc şi a primit ameninţări din diverse medii.
La evenimentele publice ale Poliţiei Bihor, Popa ţinea să sublinieze mereu că familia este cea căreia îi datorează reuşitele lui profesionale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!