În această dimineață, s-au făcut 175 de percheziții domiciliare în București și 20 de județe, inclusiv în Bihor, în cadrul a cinci dosare penale în care sunt cercetate fapte de evaziune fiscală în comerțul intracomunitar cu autovehicule second-hand.
Și cu mascați
La percheziții au fostofițeri și agenți de poliţie judiciară de la I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, Direcția de Investigații Criminale, Institutul Național de Criminalistică, Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, Direcția Generală de Poliție București și inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Argeș, Bihor, Buzău, Brașov, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, care au pus în aplicare mandatele de percheziție domiciliară.
În acest caz au intrat pe fir și Direcția Generală Antifraudă Fiscală, care verifică legalitatea achizițiilor intracomunitare de autoturisme de pe piața europeană. De menționat că toată operațiunea s-a făcut cu suport operativ de la Direcția Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. și cu ajutor de la Europol, prin intermediul biroului mobil.
19 mandate de aducere
Cazul aparține procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, care au pus în aplicare 175 de mandate de percheziție domiciliară și 19 mandate de aducere în București și județele Ilfov, Argeș, Bihor, Buzău, Brașov, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vâlcea și Vrancea. Practic, din fiecare județ a fost adusă câte o persoană la audieri pentru a se afla despre activitatea unui grup infracțional specializată în infracțiuni de evaziune fiscală, care, prin intermediul membrilor săi, ar controla direct sau prin interpuși mai multe firme care fac comerț intracomunitar cu mașini second-hand.
Mai ales din șase țări
Prin intermediul acestor firme ar fi fost achiziționate astfel de mașini de la parteneri din spațiul Uniunii Europene, cu preponderență din Belgia, Olanda, Germania, Italia, Franța și Spania, care ar fi fost vândute în România, fără a înregistra veniturile în evidențele contabile și fără a declara operațiunile efectuate, sustrăgându-se astfel de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului.
Prin activitatea infracțională derulată de membrii acestei grupări infracționale, în ultimii doi ani (2018-2019), s-ar fi cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului de peste 35.000.000 de lei.
Trimite articolul
Xastai romania tara de tata pula…..toata lumea stie ce se petrece aici …problema ca autoritatile sunt spaguiti. nici anaful nu mai sta la vama iar politistii stau numai de forma… pentru asta sta tara sub curul broastei.
Dar cu firmele germane care au vîndut mașini preț + tva, încasat cu tva la factură și vine apoi statul romîn și impune plata tva și in RO, ce ziceți ? Eu sînt cel pățit. Cumpărător de bună credință și plătitor de două ori de tva, cum vine asta ?