Descinderile au vizat strângerea de probe în cazul a cinci cetățeni maghiari, cu vârste cuprinse între 37 și 51 de ani, cercetați pentru evaziune fiscală.
„Din cercetări a reieșit că, în perioada mai 2021 – ianuarie 2024, aceștia ar fi deținut succesiv, calitatea de administratori ai două societăți comerciale din localitatea Sântion și ai uneia din municipiul Oradea și ar fi creat astfel un circuit evazionist, cu scopul prejudicierii bugetului consolidat al statului cu suma totală de 4.564.235 de lei”, a detaliat agentul șef Alin Laza, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.
Informațiile anchetatorilor arată că cei cinci cetățeni unguri ar fi cumpărat din Ungaria hrană pentru animale. Achizițiile ar fi fost făcute prin intermediul firmei pe care o dețineau în Oradea și prin una dintre cele două societăți înregistrate în Sântion. Marfa era supusă taxării inverse și ar fi fost facturată ulterior către cea de-a doua firmă din Sântion, susțin polițiștii.
„Societatea comercială din Oradea și cea din Sântion ar fi acționat ca firme tampon între furnizorii ungari și beneficiarul român, realizându-se doar un circuit scriptic de facturi, spațiile de depozitare și mijloacele auto cu care s-ar fi efectuat achizițiile intracomunitare aparținând celei de-a doua societăți comerciale, din localitatea Sântion”, se arată în informarea Poliției bihorene.
TVA neachitat, după ce două firme au fost puse în insolvență
Anchetatorii îi acuză pe cei implicați în circuitul evazionist că, prin interpunerea societății din Oradea și a uneia din Sântion, ar fi urmărit ca acestea să preia obligația de a plăti TVA datorat statului. Doar că taxa nu a mai fost achitată pentru că firmele în cauză ar fi fost introduse voit în insolvență.
„În urma perchezițiilor domiciliare, efectuate pentru documentarea și probarea activității infracționale a celor în cauză, polițiștii au descoperit și ridicat în vederea cercetărilor diferite înscrisuri și documente, în legătură cu care există suspiciunea că ar fi fost utilizate în desfășurarea activității infracționale. Totodată, polițiștii au dispus indisponibilizarea stocului de marfă (hrană pentru animale), în valoare de 277.641 de lei”, au precizat comunicatorii Poliției Bihor.
Activitatea polițiștilor de investigare a criminalității economice bihoreni a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale și al Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Oradea. SICE Bihor continuă investigațiile în acest caz, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!