Descinderile au avut loc în cadrul operațiunii „Jupiter”, într-un dosar de înșelăciune instrumentat de procurorii bihoreni. Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, investigația anchetatorilor bihoreni îi vizează pe reprezentanţii unei societăţi comerciale care, în anii 2021 și 2022, au înregistrat în evidenţele contabile achiziţii fictive de 4200 de tone de deşeuri de ambalaje din sticlă de la persoane fizice şi juridice.
„Ulterior, aceştia au simulat vânzarea a 4.164.510 de kilograme către o altă societate, sub contract cu un operator care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului (OIREP), având ca scop inducerea în eroare a AFM (Administrația Fondului pentru Mediu – n. red.) cu privire la realitatea cantităţilor de deşeuri de ambalaje din sticlă colectate”, se arată în comunicatul Parchetului General.
În plus, societatea în cauză a cumpărat în 2021 marfă denumită „sticlă procesată şi zdrobită”, recepţionată ca „material de construcţii”, de la o companie la care colectorii din România duc deşeurile de ambalaje din sticlă pentru reciclare, în vederea obţinerii bonificaţiei aferente colectării şi reciclării acestora. Vânzarea „materialului de construcţii” a fost efectuată pe baza unui bon fiscal prin casa de marcat.
„Există suspiciunea că marfa «sticlă procesată şi zdrobită» a fost vândută ca deşeu de ambalaje din sticlă, colectată prin activitatea proprie, iar ulterior a fost revândută ca deşeu de ambalaje din sticlă pe piaţa externă pentru reciclare. În acest context, nu au fost realizate obiectivele minime de reciclare pentru ambalajele din sticlă, iar sumele aferente acestor nerealizări, reprezentând contribuţii datorate la Fondul pentru mediu, nu au fost plătite”, susțin anchetatorii care au estimat că prejudiciul total este de 8,5 milioane de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!