Procurori şi poliţişti judiciari din cadrul DIICOT au efectuat, pe 28 ianuarie, 25 de percheziţii pe raza municipiilor Ploieşti, Bucureşti, Oradea şi a judeţului Ilfov, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializată în spălare de bani şi evaziune fiscală prin comerţ cu produse accizabile.
Ancheta s-a declanşat la sesizarea Direcţiei Generală Antifraudă, care a asigurat asistenţă de specialitate atât în faza de cercetare prealabilă, precum şi la percheziţiile efectuate la persoanele fizice şi juridice implicate în comerţul ilicit cu produse petroliere.
Motorină Euro5 „mascată”
Potrivit comunicatului DIICOT există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării, în perioada octombrie 2012 – august 2014, s-au constituit în cadrul unui grup infracţional axat pe comerţ intracomunitar ilicit cu produse accizabile reprezentate de motorină EURO5 obţinută din uleiuri minerale. Gruparea achiziţiona uleiuri minerale de la furnizori din Austria, Germania şi Ungaria, cu beneficiari societăţi comerciale din Bulgaria şi Cipru, controlate în fapt tot de membrii grupării, deşi mărfurile au fost păstrate pe teritoriul României şi comercializate prin intermediul unor persoane juridice controlate în fapt de membrii aceleiaşi grupări infracţionale. După ce se crea prin intermediul unor firme din România aparenţa originii licite a motorinei EURO5 cu acciza plătită şi cu TVA deductibilă creată, produsele accizabile erau livrate beneficiarilor finali din România. La grupul infracţional au aderat mai multe persoane cu rolul de a crea aparenţa transportului produselor accizabile în cadrul unei livrări intracomunitare.
Astfel, s-a reuşit sustragerea de la plata accizei aferente cantităţilor de motorină EURO5 comercializate prin intermediul mai multor societăţi comerciale din România, în sensul că, deşi pentru aceste cantităţi nu s-a achitat acciza la bugetul Statului, au fost eliberate pentru consum pe teritoriul României către mai mulţi beneficiari finali.
14 milioane de euro…
În aceiaşi perioadă, membrii grupării au dobândit sume de bani reprezentând TVA-ul deductibil creat artificial şi acciza nevirate la bugetul general consolidat al statului provenite de infracţiunea de evaziune fiscală, aceste sume de bani fiind retrase de membrii grupării în numerar sau prin alte plăţi efectuate către societăţi comerciale controlate tot de aceştia, cunoscând că sumele de bani provin din comiterea de infracţiuni. Subsecvent, aceste sume de bani au fost fie reinvestite de membrii grupului infracţional, fie au fost păstrate de aceştia.
Prejudiciul total este de 14.365.874 euro. În urma perchiziţiilor au fost reţinuţi nouă suspecţi. Suportul tehnic a fost asigurat de SRI iar percheziţiile au fost sprinite de Jandarmeria Română.
Citiți principiile noastre de moderare aici!