Domeniul jocurilor de noroc au fost luate cu asalt de procurori și polițiști. În timpul „puricării” sălilor cu „păcănele” au fost ridicați 492.136 de lei, 101.695 de euro, 500 de USD, 2.180 de dolari canadieni, 120 de lire sterline, 596.000 de forinți și 320 de kuna croați.
Conform comunicatului de presă al Poliției Române au mai fost confiscate 1 lingou de 1 kg. de aur, 1 lingou de 50 de grame de aur, 75 de monede de aur, 21 de monede de argint, 5 insigne de aur și au fost indisponibilizate 77 de aparate de joc neautorizate, iar 8 persoane au fost reținute, față de alte 14 fiind dispusă măsura controlului judiciar.
În urma efectuării cercetărilor, oamenii legii au mai descoperit 15 locații în care se exploatau jocuri de noroc fără licență.
Potrivit unui comunicat emis de procurori, se fac 313 de percheziții care se desfășoară la sediile și punctele de lucru a 16 firme și la locuințele unor persoane bănuite de evaziune fiscală și spălarea banilor. Pe lângă acestea, sunt efectuate verificări la alte 142 de de puncte de lucru ale unei societăţi care au ca obiect de activitate jocurile de noroc. Dintre acestea 8 sunt în Bihor.
Oamenii legii au descoperit în urma cercetărilor că la sălile cu jocuri de noroc a fost creat, începând cu anul 2013, un mecanism infracțional în scopul fraudării bugetului de stat prin neînregistrarea în evidențele contabile a tuturor veniturilor obținute din exploatarea de aparate de jocuri electronice de noroc.
„S-a descoperit modificarea parametrilor tehnici ai aparatelor prin resoftarea memoriilor de tip EEPROM, amplasate pe plăcile de bază ale terminalelor de jocuri de noroc, modificarea controlului mecanic de ieșire, metodă ce nu necesită intervenția fizică în aparat, scăderea ratei în care se generează posibilitatea de câștig — prin instalarea unor dispozitive artizanale numite „frâne” care încetinesc acumularea procentajului la care este generată posibilitatea de câștiguri mari (JACKPOT)”, conform IGPR.
Reiese astfel că, veniturile obținute din exploatarea aparatelor de jocuri electronice de noroc ar fi fost diminuate prin intervenții directe asupra sistemelor de contorizare ale acestora.
Perchezițiile au fost desfășurate de procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Casație și Justiție alături de inspectorate de poliție din cele cele 29, în cadrul a două dosare penale care vizează săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor.
Polițiștii vor pune în aplicare 24 de mandate de aducere, fiind vizate persoane cu vârste cuprinse între 30 și 52 de ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!