Creștinii catolici au serbat, duminca, Învierea Domnului. Bisericile catolice au fost pline sâmbătă noaptea de credincioșii care au participat la celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, care exprimă trecerea de la moarte și păcat la viața cea nouă în Hristos cel înviat.
Ortodocșii și greco-catolicii au sărbătorit, ieri, Floriile. Praznic împărătesc, Duminica Floriilor este o sărbătoare creștină fără dată exactă, comemorată în ultima duminică dinaintea Paștelui. Sărbătoarea amintește de un eveniment relatat de toate cele patru Evanghelii: intrarea trimufală a lui Isus în Ierusalim. Mulţimile l-au întâmpinat pe Isus cu ramuri de finic şi măslin dintr-un prinos de bucurie, ca un semn al biruinţei împotriva morţii înfăptuite prin învierea lui Lazăr. Însă intrarea sa în Ierusalim nu este altceva decât intrarea în Săptămâna Patimilor.
Tradiții
„Floriile“ reprezintă termenul popular al sărbătorii, amintind de o veche serbare romană de la începutul primăverii – „Floralia“.
După slujba de la biserică, ramurile de salcie, sfinţite şi binecuvântate, sunt aduse acasă, fiind folosite în decursul anului în gospodărie. Se crede că ele vindecă animalele bolnave sau aduc o recoltă mai bogată. Despre cele păstrate în casă se spune că folosesc ca leac împotriva relelor care ar putea lovi casa sau familia.
În acest an, Paștele Catolic a fost celebrat cu o săptămâna înaintea celui ortodox și greco-catolic din 12 aprilie.
De obicei, această sărbătoare este celebrată la date diferite pentru că Biserica Catolică și cea Ortodoxă calculează după calendare diferite data Învierii Domnului. Astfel, Biserica Catolică ține cont de calendarul gregorian, în timp ce Biserica Răsăriteană se ia după calendarul iulian.
Citiți principiile noastre de moderare aici!