Doi parlamentari bihoreni, unul la Putere, altul în Opoziţie, au depus recent iniţiative legislative. Primul, senatorul PSD Florian Bodog, are o iniţiativă menită să încurajeze încadrarea tinerilor în câmpul muncii, încă de pe băncile liceului sau ale facultăţii. Senatorul crede că prin înfiinţarea unor organizaţii cooperatiste şcolare, elevii şi studenţii vor avea posibilitatea de a deprinde „o experienţă valoroasă, care să le permită dobândirea de competenţe şi le facilitează o mai bună inserţie pe piaţa muncii”. „Elevii şi studenţii vor putea să încheie contracte pe durată determinată, pentru îndeplinirea numai a unei misiuni de muncă temporară sau contracte pe durată nedeterminată. Unităţile de învăţământ vor fi obligate să aducă la cunoştinţa tuturor elevilor şi studenţilor misiunile de muncă temporară, pentru a se asigura transparenţă şi accesul egal al acestora”, îşi descrie Bodog iniţiativa.
Aceste organizaţii cooperatiste şcolare ar beneficia de mai multe facilităţi fiscale, pentru a-i stimula pe angajatori să apeleze la acestea. „Prin proiectul de lege se propune şi scutirea de la plata impozitului pe profit pentru veniturile din activităţi economice realizate de societăţile cooperatiste şcolare, până la nivelul echivalentului în lei a 10.000 euro, într-un an fiscal”, arată iniţiatorul, care a avut grijă să atragă ca şi co-iniţiatori alţi 21 de parlamentari PSD, PNL şi UDMR.
Cere amnistie
O altă iniţiativă legislativă vine dinspre deputatul UDMR Szabo Odon. Dezamăgit că solicitarea sa către ministrul Muncii, privind amnistia pensionarilor CAP, s-a lovit de un refuz, parlamentarul a depus, la rându-i, o iniţiativă legislativă. Este vorba despre o amnistie fiscală de care să beneficieze acei pensionari cărora li se reţine azi din pensii, lunar acele sume pe care Statul le consideră că le-au încasat nejustificat! Reamintim că unora dintre aceşti pensionari, Statul le-a găsit recent „vina” de a fi încasat pensii mărite nejustificat în urmă cu câţiva ani. Însă vina nu aparţine pensionarilor, ci a celor care au greşit calcului acestei pensii. Szabo spune că a obţinut susţinerea mai multor parlamentari, inclusiv din rândul USL. Ministrul Mariana Câmpeanu a declinat solicitarea deputatului Szabo, deşi în 2012 a mai avut loc o amnistie fiscală – cea a funcţionarilor – cu efecte mult mai mari asupra bugetului de stat. De altfel, sumele reţinute azi celor câteva mii de pensionari din toată ţara nici nu fuseseră prevăzute în proiectul de buget pe acest an, deoarece acestea au fost descoperite ulterior, prin controale. Rămâne de văzut în ce măsură vor avea succes aceste iniţiative, dat fiind faptul că până acum în Parlament nu au trecut legile fără aviz pozitiv de la Guvern.
Citiți principiile noastre de moderare aici!