De miercuri, UPU Județean se mută în 43 de containere modulare, amplasate pe platforma din fața Spitalului Județean. Mutarea se impune pentru a finaliza lucrările la clădirea UPU până în 15 septembrie a.c.
Cele 43 de containere sunt dotate cu toate facilitățile necesare desfășurării actului medical în bune condiții, respectiv cu aparatură de specialitate, cu aer condiționat și restul utilităților. Managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp motivează că mutarea în containere dotate e singura soluție viabilă pentru ca lucrările să fie gata la timp, în 15 septembrie: „Partea veche a Unității de Primiri Urgențe, unde trebuie să se facă demolări, a trebuit golită. Ne cerem scuze pacienților Spitalului Județean, dar asta a fost soluția cea mai bună pentru a putea continua activitatea medicală de urgență. Stadiul fizic al lucrărilor este acum de peste 75%, urmând ca încăperile din vechiul UPU să fie reamenajate”.
Compartimentare
51,3% din lucrări sunt cofinanțate de Ministerul Sănătății, în cadrul proiectului intitulat „Reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar, împrumut BIRD (Banca Mondială)”, iar Municipiul Oradea contribuie cu 48,7% din valoarea lucrărilor.
La primul nivel, la demisol, înspre strada Gh. Doja, se extinde actuala unitate de primire a urgențelor și se realizează noul acces pentru ambulanțe și autovehicule speciale de transport victime multiple, platforma carosabilă dedicată inclusiv staționării acestora. Este zona de acces a pacienților și aparținătorilor, registratura, zona de decontaminare, resuscitare, izolator, grupuri sanitare, explică Municipalitatea. Lângă al doilea acces în clădire sunt organizate vestiarele pentru personalul medical și pacienți. Pe latura sudică (înspre punctul termic) sunt amenajate camerele de gardă, camera consultații, sala de gipsare, depozite materiale, decontaminare instrumente, camera pentru telemedicină, toate așezate în imediata vecinătate / în jurul zonei de tratament a pacienților, a sălilor de triaj și urgențe minore și majore, zona supraveghere bolnavi critici și necritici. Tot aici vor fi sălile de radiologie, computer tomograf.
La parter, se realizează structura, închiderile exterioare și conexiunea la instalațiile clădirii, compartimentarea și dotarea cu echipamente medicale realizându-se prin alte proiecte derulate de Spitalul Județean. Pe acest palier se propune într-o etapă ulterioară amenajarea zonei de laborator pentru analize, zona de farmacie a spitalului și zona de sterilizare materiale, cu asigurarea accesului din curtea interioară de serviciu a Spitalului.
La ultimul nivel al extinderii (etajul I) va fi un amfiteatru pentru 175 de persoane, o sală de curs pentru 30 de studenți/rezidenți.
Pentru căldură mai multă
Se va utiliza sursa de energie regenerabilă, cu sistem de încălzire în pardoseală. Căldura din subteran este captată prin intermediul unui sistem de spirale introduse în piloți, realizate odată cu armăturile acestora, iar termoizolarea se realizează cu vată bazaltică, compartimentare pe structură ușoară.
După finalizarea lucrărilor din acest contract, municipalitatea anunță că va continua investițiile la Spitalul Județean: pentru extinderea pe latura vestică a ambulatoriului și reabilitarea termică a corpului principal de clădire în baza a două finanțări prin Programul Operațional Regional, respectiv prin fonduri RO-HU: un computer tomograf, un AngioCT, un SpectCT, un sistem de telemedicină, un aparat radiologie și o ambulanță. Spitalul Clinic Județean, la rândul lui, a obținut o finanțare din fonduri transfrontaliere pentru achiziționarea unui laborator robotizat, unic în țară într-un spital public, a mai transmis Municipalitatea.
UPU de la Spitalul Judeţean se mută în containere modulare
Dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Județean, anunţă că, începând de miercuri, 8 iulie, UPU se va muta, pentru două luni și jumătate, în cele 43 de containere modulare amplasate pe platforma din fața spitalului. În acest timp vor fi definitivate lucrările la extinderea corpului B.Containerele sunt dotate cu toate facilitățile necesare desfășurării actului medical în bune condiții, respectiv cu aparatură de specialitate, cu aer condiționat și restul utilităților.
Közzétette: Primăria Oradea – 2020. július 6., hétfő
Trimite articolul
XNu mai bine finanteaza primaria o biserica cu vre zece lifturi?