“Trasnetul este o descărcare electrică de origine atmosferică care se produce între nori şi pământ, constând din una sau mai multe descărcări succesive, iar lovitura de trasnet se manifestă prin efecte termice, mecanice, electrice şi chimice”, informează specialiştii de la compartimentul de prevenire al Inspectoratului petru Situaţii de Urgenţă Bihor.
Dacă te prinde în casă
Vijelia poate produce diferite efecte datorate fenomenelor electromagnetice produse de către curentul de trasnet în interiorul unui imobil. De aceea, bihorenii care sunt prinşi de vijelie în interiorul unei clădiri (acasă sau la serviciu) sunt rugaţi ca în primul rând să deconecteze energia electrică şi să nu vorbească la telefonul fix (fulgerul poate lovi firele iar curentul va fi condus până în receptorul de la ureche). Apoi trebuie închise geamurile şi trebuie să se stea mai departe de ele pentru a nu fi răniţi în caz că acestea se sparg.
Pe timp de vijelie televizoarele trebuie închise, fiindcă antenele şi cablurile pot capta şi conduce trasnetul.
Dacă te prinde afară
În cazul în care bihorenii sunt prinşi de vijelie în loc deschis, sunt rugaţi ca la primele semne de furtuna (nori cumulonimbus ce se apropie sau tunete în depărtare) să caute rapid un adăpost sigur împotriva fulgerelor. Dacă bihorenii nu găsesc repede niciun loc ferit în apropiere, trebuie să evite locurile predispuse la trasnete: locurile mai ridicate (vârfuri, movile de pământ), copacii, stâlpii indicatori sau de marcaje, imediata apropiere a apelor, în apropierea firelor electrice (nu doar cele de înaltă tensiune ci şi cele telefonice, chiar).
De asemenea, pompierii atenţionează că trebuie evitate solurile argiloase sau cele cu minereuri de fier (şi preferate cele calcaroase), dar şi stâncile lucioase sau cele înnegrite (semn că, probabil, au mai fost lovite în trecut). Foarte important este ca bihorenii să nu se ascundă sub copaci, ştiindu-se faptul că aceştia sunt buni conductori de electricitate, iar în Bihor au şi fost în anii precedenţi chiar decese din această cauză.
În caz extrem
Pompierii oferă o soluţie chiar şi pentru o situaţie extremă – când bihorenii sut prinşi de vijelie, tunete şi trasnete în loc deschis fără niciun loc de adăpost în apropiere. În această situaţie extremă, oamenii sunt sfătuiţi să ia poziţia ghemuit, cât mai aproape de pământ (dar în niciun caz întinşi pe pământ, deoarece în cazul unei descărcări electrice în apropiere, între picioare pe de o parte şi cap/umeri/mâini pe de altă parte se va forma o tensiune ce va da naştere unui curent electric care la rândul lui va străbate organele vitale – inima/creierul).
Poziţia de protecţie corectă recomandată de experţii ISU este: se stă ghemuit, cu călcâiele lipite, capul cât mai aplecat posibil, coatele pe genunchi, iar cu palmele se acoperă urechile (pentru a feri timpanul de puterea unui tunet). Astfel, explică pompierii, „dacă un fulger loveşte în apropiere, curentul va intra printr-un picior, va trece, prin călcâie în celălalt picior şi mai departe înapoi în pământ”. De asemenea oamenii sunt sfătuiţi în acest caz să stea la o distanţă de minim 5 metri unul de altul, să nu cedeze psihic şi să îi reţină pe ceilalţi cetăţeni de a recurge la fapte disperate.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!