Pe parcursul anului şcolar 2019 – 2020, Poliţia Română si Ministerul Educației Naţionale, în parteneriat cu firma „Maspex România” continuă Programul ,,Şcoala SiguranţeiTedi”, unul dintre cele mai mari programe educative derulate la nivel național, dar care e si pe placul celor mici de clasa întâi cum să fie în siguranță pe stradă, în drumul spre şcoală spre casă, dar si in vacanțe.
Copiilor li se spun ce pericole sunt si li se zice si cum sa se fereasca de ele, toate pe intelesul lor si sub forma de joaca.
Peste 2000 de copii din clasa I
In Bihor, proiectul e aplicat de politistii de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, în parteneriat cu Inspectoratul ȘcolarJudețean Bihor si participa nu mai putin de 2.271 de elevi, din 117 clase, din 83 de unități școlare din mediul urban și din mediul rural din județul Bihor.
In ianuarie și februarie, poliţiştii CAPC şi poliţiştii rutieri bihoreni au derulat 42 de activităţi preventive în 21 de unităţi şcolare bihorene, în care au implicat până înprezent peste 800 de elevi din Oradea, din Lăzăreni, Oșorhei și Aleșd.
Acum proiectul urmeaza sa fie aplicat în unități școlare din Vașcău, Uileacu de Beiuș, Tulca, Tinca, Tileagd, Țețchea, Tăuteu, Batăr, Girișu de Criș, Tămășeu, Ștei, Șimian, Sântandrei,Sânnicolau Român, Sânmartin, Sâmbăta, Sălard, Săcueni, Rieni, Popești, Pomezeu, Pietroasa, Brusturi, Nucet, Nojorid, Mădăras, Marghita, Lunca, Lazuri de Beiuș, Ineu, Husasău de Tinca, Hidișelu de Sus, Uileacu de Beiuș, Drăgești, Derna,Curtuișeni, Cociuba Mare, Chișlaz, Copăcel, Cefa, Câmpani, Căpâlna, Căbești, Brusturi, Borod, Beiuș, Avram Inacu, Aușeu și Abram.
Politistii ii implica si pe parinti, dar si pe profesori, in mod diferit, dar cu acelasi scop: sa creexe un scut de protectie pentru copii pentru ca micutii sa fie potejati de infractiuni si victimizare.
Ce mesaje le transmit pustilor?
Ca sa ii faca mai atenti pentru a nu fi raniti in accidente, a nu deveni victime si pentru a le dezvolta responsabilitatea, micutii au primit si deslusit, prin joc, continutul mai multor mesaje:
– Pe drum, fii atent la semnele de circulație și respectă ceea ce indică ele! Astfel, vei fi însiguranță!
– Când mergi pe stradă, fii foarte atent! Ai deosebită grijă la traversarea străzii!
– Traversează doar la culoarea verde a semaforului! Culoarea roșu înseamnă STOP! Când o vezi, oprește-te și așteaptă culoarea verde!
– Când urci în mașină, pune-ți întotdeauna centura de siguranță! Amintește-le și celorlalți pasageri să facă același lucru! Centura de siguranță îți protejează viața și sănătatea!
– Mergând spre școală, deplasează-te întotdeauna pe trotuar, iar dacă nu este trotuar, pe marginea drumului! În situația în care nu există nici margine, te poți deplasa pe carosabil, însă fii foarte atent și stai cât mai aproape de margine! Întotdeauna mergi pe partea stângă acarosabilului!
– De fiecare dată când te simţi în pericol, anunță mai întâi un adult despre problema pe care o ai, iar acesta va decide dacă este nevoie să sune la 112.
– Joacă-te doar în locurile sigure! Nu te juca niciodată lângă șosea sau iarna pe lacul înghețat!
– Dacă ești singur acasă, nu deschide nimănui ușa! Nu te juca cu obiecte care te pot răni (cuţit, chibrit, aragaz)
Citiți principiile noastre de moderare aici!