Un număr de 25 foşti senatori si deputați din Bihor, ajunşi la pensie, îşi încasează, începând cu luna septembrie, pensiile speciale, după ce în luna mai, Curtea Constituțională a României a decis că legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor au fost anulate încalcă Constituția. Pensiile speciale primite de foştii parlamentari din Bihor încep de la 2.133 de lei brut şi ajung până la 14.827 de lei brut, pentru un fost senator. Din păcate, atât Camera Deputaților, cât şi Senatul consideră că nu ar trebui făcute publice numele parlamentarilor care încasează indemnizație pentru limită de vârstă cu sumele încasate. „Potrivit Deciziei nr. 37 din 7 decembrie 2015 a Inaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, publicată în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 51 din 21.01.2016, numele și prenumele unei persoane reprezintă informații referitoare la date cu caracter personal, indiferent dacă, într-o situație dată, sunt sau nu suficiente pentru identificare unei persoane și nu pot fi făcute publice, fiind exceptate de la liberul acces, conform prevederilor art. 12 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 544/2001, cu modificările și completările ulterioare. Ceea ce va putem furniza, ca informație publică, este numărul total al beneficiarilor indemnizației pentru limită de vârstă prevazută de Legea nr. 96/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, ne-a transmis Camera Deputaților. Totodată, anul trecut, imediat după ce a fost adoptată legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor au fost anulate, 12 foşti deputaţi şi senatori bihoreni au deschis un proces prin care şi-au cerut drepturile. Acum că plata pensiilor a fost reluată, aceştia solicită în instanță doar banii restanți, pentru perioada februarie 2021-iunie 2022, când plqta pensiilor speciale a fost suspendată prin lege.
[eadvert]
Camera Deputaților și Senatul au reluat plata indemnizațiilor pentru limita de vârstă ale foștilor parlamentari, începând cu 15 septembrie. La data respectivă, foștii deputați și senatori au primit plățile restante pentru perioada 10 iunie 2022 – 31 august 2022. Plata pensiilor speciale a fost reluată ca urmare a Deciziei Curții Constituționale a României nr. 261 din 5 mai 2022, care a decis că Legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor au fost anulate încalcă Constituția.
Jurnal bihorean a încercat să afle care sunt indemnizațiile plătite foștilor parlamentari din Bihor, însă acest demers s-a dovedit imposibil, ca urmare a faptului că atât Camera Deputaților, cât și Senatul au refuzat să ne furnizeze aceste date.
Camera Deputaților ne-a informat că „în luna februarie 2021, un număr de 16 persoane – foști deputați aleși în circumscripția electorală Bihor – beneficiau de această indemnizație”. Singura informație furnizată a fost un tabel cu cuantumul lunar brut/net al indemnizației pentru limită de vârstă primit de foștii deputați. Astfel, potrivit sursei citate, cea mai mică indemnizație primită în Bihor este de 2.133 de lei brut, iar cea mai mare este de 11.030 de lei brut, ceea ce înseamnă aproape 10.000 de lei net. În total, Camera Deputaților plătește lunar foștilor parlamentari bihoreni peste 81.000 de lei net, ceea ce înseamnă aproape 1 milion de lei anual.
Senatul este și mai zgârcit cu informațiile. Biroul de presă ne-a spus doar că în județul nostru există 9 beneficiari de „pensii speciale”, care primesc lunar între 2.131 de lei și 14.827 de lei brut.
Își cer pensiile în instanță
Un număr de 12 foști parlamentari cer în instanță plata indemnizației pentru perioada 27 februarie 2021 (data sistării) – 09 iunie 2022 (data reînceperii plății). Gavrilă Ghilea, Petru Filip, Vasile Blaga, Florian Serac, Mihai Drecin, Cornel Popa, Mihai Bar, Ioan Hulea, Valeriu Boeriu, Pető Csilla Maria și Paul Magheru au deschis procesul după promulgarea Legii 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, prin care au fost eliminate pensiile speciale, în luna februarie 2021.
Dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bihor are ca obiect „anularea Ordinelor de încetare la plată a indemnizației pentru limita de vârstă emise pentru fiecare dintre reclamanți și obligarea Camerei Deputaților și Senatului la repunerea în plată a indemnizației pentru limita de vârstă, începând cu data de 27.02.2021 la zi”.
„Având în vedere că, urmare a publicării în Monitorul Oficial a Deciziei CCR nr. 261/2022, atât Camera Deputaților, cât și Senatul au procedat la repunerea în plată a indemnizației pentru limita de vârstă doar începând cu data de 10.06.2022, iar obiectul acțiunii în prezenta cauză vizează și anularea ordinelor de încetare a plății indenizației, respectiv plata sumelor cuvenite cu titlu de indemnizație pentru perioada 27.02.2021 (data sistării) – 09.06.2022, reclamanții au înțeles să continue demersul juridic promovat în vederea recuperării sumelor cuvenite cu titlu de indemnizație pentru limita de vârstă și pentru acea perioadă”, ne-a transmis Daniela Iacob, Senior Associate în cadrul firmei de avocatură Zamfirescu Racoți Vasile & Partners, care îi reprezintă în instanță pe parlamentari.
Mihai Bar, fost parlamentar de Bihor, a dechis și el un proces împotriva Parlamentului, tot cu aceeași firmă de avocați. Curtea de Apel Oradea și-a declinat competența în acest dosar și a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea emiterii regulatorului de competenţă.
Tribunalul Bihor a admis marți, în parte, acţiunea formulată de parlamentari și a dispus „anularea Ordinului de încetare a indemnizaţiei pentru limită de vârstă nr. 423/02.03.2021, emis de Parlamentul României” și obligă Senatul și Camera Deputaților să le plătească celor 12 foști parlamentari indemnizaţia pentru limită de vârstă, pentru perioada 27.02.2021 – 09.06.2022.
Anulată, dar nu chiar
Plenul Parlamentului a adoptat, cu 357 de voturi „pentru” și 30 de abțineri, abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor, în februarie 2021. La momentul adoptării, peste 800 de foști senatori și deputați beneficiau de indemnizație pentru limită de vârstă. Potrivit Europa Liberă, peste 70 de foști parlamentari au atacat în instanță anularea pensiilor speciale și au ridicat excepții de neconstituționalitate.
Ministrul Boloș: „Pensiile speciale nu se pune în discuţie să fie eliminate”
„Eu am spus de numărate ori, cu toate că am fost poate şi aspru criticat, dar îmi asum acest lucru, că pensiile speciale nu se pune în discuţie să fie eliminate. Altceva se pune în discuţie: ca aceste cheltuieli cu pensiile speciale să fie aşezate într-o anumită normalitate. Şi iarăşi îmi asum ceea ce şi cred cu tărie, că orice om de bună credinţă va achiesa la tipurile acestea de măsuri. Repet, sunt până la urmă lucruri care vor trebui asumate de Coaliţie şi de Guvernul României, dar sunt anumite măsuri de bun simţ”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, citat de economica.net.
„Spre exemplu, pensia în plată să nu depăşească salariul pe care l-a avut beneficiarul pensiei speciale sau anumite facilităţi, precum premiile sau nu ştiu ce prime de vacanţe incluse în ultimul salariu de calcul pentru pensia specială. Mi se pare că acestea deja duc noţiunea de pensie specială într-o zonă în care depăşim limita normalităţii, ca să nu spun a bunului simţ”, a mai spus sursa citată.
Lista parlamentarilor, din 1990 până în prezent
Deputați 1990 – 1992
Blaga Vasile FSN
Carp Mihai PNL
Chereji Gavril FSN
Csapo Iosif UDMR
Hedea Vasile Lupău FSN
Nagy Bela UDMR
Negruț Ioan Liviu PSDR
Seracin Ioan PDAR
Ardelean Eugen PDAR
Seremi Ștefan FSN
Țirla Maria FSN
Szilágyi Zsolt UDMR
Șuța vasile PUNR
Tocoian Iosif FSN
Balog Ioan FSN
Țepelea Gabriel PNTCD
Heckel Matei
Deputați 1992 – 1996
Bercea Florian PD
Moldovan Teodor PD
Bot Octavian PAC independent
Floruța Crăciun PUNR
Rákóczi Ludovic UDMR
Serac Florian PDSR
Șuta Vasile PUNR
Szilágyi Zsolt UDMR
Țepelea Gabriel PNȚCD
Feric Emeric ales la nivel național
Deputați 1996 – 2000
Bot Octavian PNL independent
Cosma Liviu Ovidiu PD
Drecin Mihai Dorin PUNR
Negrau Petru Mircea PNTCD
Rákóczi Ludovic UDMR
Serac Florian PDSR
Székely Ervin-Zoltan UDMR
Szilágyi Zsolt UDMR
Țepelea Gabriel PNȚCD
Paneș Iosif UDSCR ales la nivel național
Deputați 2000 – 2004
Bar Mihai PDSR
Cherescu Pavel PRM/PUR – SL
Cladovan Teodor PD
Fazakas Laszlo UDMR
Kovacs Zoltan UDMR
Sarkady Zsolt Csaba UDMR
Ionescu Răzvan PDSR
Magheru Paul PRM
Popa Cornel PNL
Székely Ervin-Zoltan UDMR
Szilágyi Zsolt UDMR
Deputați 2004 – 2008
Boeriul Valeriu Victor PNL
Bruchental Pop – Ionela PD
Hellvig Eduard PUR – SL / PNL
Lakatos Petru UDMR
Magheru Paul PRM
Pop Claudiu Adrian PSD
Popa Cornel PNL
Sârb Gheorghe PSD / PDL
Sóki Béla UDMR
Merka Adrian Miroslav UDSCR
Deputați 2008 – 2012
Derzsi Ákos UDMR
Lakatos Petru UDMR
Varga Lucia – Ana PNL
Jolța Nicolae PNL PD-L
Seremi Ștefan PD-L
Roman Ioan Sorin PSD
Drăghici Sonia PSD
Petö Csilla-Mária UDMR
Bot Octavian PD-L / PNL
Merka Adrian – Miroslav UDSCR
Deputați 2012 – 2016
Cseke Attila-Zoltán UDMR
Szabó Ödön UDMR
Hulea Ioan PP-DD/ UNPR
Varga Lucia – Ana PNL
Costin Gheorghe PNL
Laza – Matiuța Liviu PDL
Bogdan Gheorghe Dănuț PSD
Roman Ioan Sorin PSD
Drăghici Sonia – Maria PSD
Ioan Cupșa PNL
Cherecheș Florica PNL
Merka Adrian UDSCR
Deputați 2016 – 2020
Biró Rozália-Ibolya UDMR
Bogdan Gheorghe-Dănuţ PSD
Cherecheş Florica PNL
Coste Marina-Adelina PSD
Gherman Dumitru PSD
Cupșa Ioan PNL
Dehelean Silviu USR
Ghilea Gavrilă PNL
Roman Ioan Sorin PSD
Szabó Ödön UDMR
Deputați 2020 – prezent
Biró Rozália-Ibolya UDMR
Cătăniciu Steluţa-Gustica PSD / PPU – SL
Căuș Vasile PNL
Cupșa Ioan PNL
Dehelean Silviu USR
Kiss János PNL
Mang Ioan PSD
Szabó Ödön UDMR
Lasca Mihai Ioan AUR / independent
Senatori 1990 – 1992
Demény Ludovic UDMR
Faur Viorel FSN
Serac Florian FSN
Senatori 1992 – 1996
Bădiceanu Nistor PNTCD
Csapó Iosif UDMR
Ignat Doina Florica PUNR
Mancia Mircea PUNR
Senatori 1996 – 2000
Bădiceanu Nistor PNTCD
Blaga Vasile PD
Csapó Iosif UDMR
Maior Liviu PSD
Senatori 2000 – 2004
Duță Vasile PRM
Maior Liviu PDSR
Maghiar Teodor PDSR
Bunea Doina PSD
Mărginean Ștefan Gheorghe PRM
Pete Ștefan UDMR
Senatori 2004 – 2008
Athanasiu Alexandru PSD
Pete Ștefan UDMR
Szentmiklósi Zoltán-Lajos UDMR
Țîrle Radu PD
Matei Mircea PD
Vedinaș Verginia PRM
Drecin Mihai PRM
Senatori 2008 – 2012
Cseke Attila Zoltan UDMR
Popa Cornel PNL
Filip Petru PDL – PSD
Mang Ioan PSD
Senatori 2012 – 2016
Biró Rozália-Ibolya UDMR
Bodea Cristian Petru PNL
Boeriu Valeriu PNL
Ghilea Gavrilă PDL / PNL
Bodog Florian Dorel PSD
Senatori 2016 – 2020
Bodog Florian PSD
Cseke Attila-Zoltán UDMR
Derzsi Ákos UDMR
Popa Cornel PNL
Senatori 2020 – prezent
Bodog Florian PSD
Carp Gheorghe PNL
Moș Arina PNL
Cseke Attila-Zoltán UDMR
Hatos Adrian PNL
Trimite articolul
XÎn sfarsit se face dreptate si in Romania,in cele din urmă!
Ce fel de nație am fi fost dacā ne-am fi abandonat elitele şi le-am fi lăsat fară nici un bănuț la batranete,să se zbată in saracie?
Acesti oameni minunati şi-au sacrificat tineretea si intreaga
viată muncind din greu pentru noi, ca sa ajungem unde suntem acum. Iar acum cand au ajuns batrani si neajutorati, sa-i aruncam la cosul de gunoi ca pe niste cutii goale de bomboane?
Nu ne-ar crapa obrazul de ruşine ?
Doar impostori, fiinte ce nu au facut nimic pentru cetateanul de rand! Tara minora cazuta la examenul democratiei condusa secatuita de secaturi umanoide!
Merita oamenii banii , sa ne spuna ce au facut pentru popor???
Rusine.
Sa le fie RUSINE. Toti sant oameni cu stare dar fara suflet.
Ajutati-i pe acesti nenorociti pt ca nu au din ce trai. Si-au rupt spatele munciind o viata intreaga pt binele poporului, iar cei care i-au sustinut cu adevarat prin munca lor, prin taxele si impozitele platite pt intretinerea lor o duc minunat, fara lipsuri. Rezultatele acestor “speciali” se vad zi de zi prin viata plina de “bunastare” pe care o are fiecare cetatea. Asa dar, dati-le mai mult acestor napastuiti ai sortii.
Drq-ul sa-i aseze unde merita pe acesti “d-ni si d-ne” … si sa-i alinieze proportional cu ce au cotizat la buget si vechime cum o fac si pt noi si parintii nostri acum si in vecii vecolor …