Interesul politic al unora amestecat cu interesul personal sau economic al celorlalţi i-a unit, miercuri pe la amiază, pe participanţii la un fel de masă rotundă/conferinţă de presă găzduită în Sânmartin, la President.
La întrunire au participat reprezentanţi ai partidelor Mişcarea Populară (PMP) şi Forţa Civică, şi Jean Podilă, proprietarul President, aşezaţi la prezidiu şi vreo 20 de proprietari de pensiuni, care au luat loc în sală.
Eforturi zadarnice
Expunerea cadrului legal şi a demersurilor încercate de politicieni au făcut-o „puişorii lui Băsescu”, după cum singuri s-au catalogat cei de la prezidiu.
Marton Attila a punctat cadrul legal – Legea minelor cu găunoasele sale prevederi, dar şi aşa încălcată grobian în acordarea acordului de exploare pentru perimetrul Băile Felix. Marton a punctat eforturilor liberalilor Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea şi ale pedelistului Gavrilă Ghilea, pentru reglementarea legală specială a gazelor de şist respectiv pentru protejarea staţiunilor balneo-climaterice în faţa acestor explorări/exploatări care le pot distruge. Zădărnicia acestor eforturi s-a relevat cu publicarea aprobării Acordului pentru concesiune al aşa numitului perimetru EX-3 Băile Felix.
Marton a lansat şi un atac la ministrul mediului, Lucia Varga. A precizat că Acordul de concesiune a primit, în primăvară, un aviz negativ de la Ministerul Mediului pentru ca în ultima sa variantă, cea publicată în Monitorul Oficial, să fie semnat şi de bihoreanca de la Mediu, Lucia Varga. „Ce s-a întâmplat din primăvară până în toamnă de Acordul a primit aviz favorabil de la ministrul Varga?”, s-a întrebat, retoric, Marton. „Nu avem nicio jenă să spunem că avem un Guvern penibil”, a mai subliniat acesta.
Transgex dixit
Transgex-ul, firma care, după 90, a reuşit să pună mâna pe resusele de apă geotermală din această zonă, a fost citată ca fiind cel mai calificat „interlocutor” în scandalul hidrocarburilor din Bihor. Marton a arătat că geologii firmei au demonstrat că prospecţiunile din anii 60 n-au scos la iveală petrol sau gaze convenţionale. În concluzie, insistă politicianul, se caută gaze de şist.
În numele Partidului Forţa Civică, Radu Pentie a prezentat pericolul de alunecare de teren pe care-l presupune procedura fracţionării hidraulice şi a invitat la un protest unitar: „emiterea acordului de mediu necesită dezbatere publică. Până la anunţarea acesteia, propun să facem front comun şi să blocăm acest acord”.
Jean Podilă, proprietar la President, se declară mai puţin optimist în ceea ce priveşte variantele de acţiune. „Dar s-a încălcat legea şi se pot face plângeri penale împotriva celor care au semnat acordul”, apreciază acesta. „Da iute! Iute să pornim procesul!”, a venit răspunsul din sală…
Încălcarea legii se referă la o prevedere din legea minelor care spune că titularul unui perimetru concesionat trebuie să avizeze o explorare ulterioară care se suprapune pe zona sa. „Eu am concesionat 10 km pătraţi, Turism Felix are 20km/pătraţi. În zona EX-3 Băile Felix este cuprinsă şi acumularea de apă potrabilă pentru Oradea, la Fugiu şi Oşorhei. Văd că nimeni nu şi-a amintit de ea(…) eu plătesc 600 milioane de lei(vechi n.r.) pe an pentru perimetrul concesinat. Pe mine de ce nu m-a întrebat nimeni?!”, se revoltă Podilă. Acesta spune că chiar şi numai zvonurile despre aceste explorări îi afectează afacerea. Îi acuză şi pe şefii politici din Oradea şi Bihor că nu se implică. „Dacă nu vom reuşi să blocăm acordul prin justiţie, aici va fi mult mai urât decât la Pungeşti”, avertizează Podilă.
Naţional… vedem ce se poate face
Marton Attila a făcut referiri la situaţia satului vasluian Pungeşti, unde preotul satului a ieşit să-şi apere enoriaşii şi proprietăţile lor în faţa jandarmilor şi a maşinăriilor Chevronului. „Poate o să-l vedem şi pe dl. Boloş că apără Felixul de utilajele Gazprom-ului”, a punctat PMP-istul. În scurt timp, s-a dovedit că referirea sa la situaţia dramatică a moldovenilor a fost gratuită – lupta PMP se duce punctual şi exlcusiv pentru Felix şi Bihor şi nu contra fracţionării hidraulice la nivel naţional. Demersul politicianului a avut, astfel, unicul rost de-a-i aplica un dos de labă politică lui Marcel Boloş, prelat ortodox, actual director al ADR-NV şi-n Ministerul Transporturilor.
Mai mult, o sumară analiză a evoluţiei celor două partide PMP şi PFC relevă fracturi de logică sau discurs.
PMP, ca partid care se revendică din politica „reformistă” a preşedintelui uită sau omite că de numele lui Traian Băsescu se leagă primele referiri la gazele de şist şi contestata fracţionare hidraulică.
În aceeaşi situaţie se află şi Forţa Civică. Preşedintele formaţiunii, Mircea Răzvan Ungureanu a fost demis din fruntea Guvernului mai ales din cauza susţinerii agresive a explorării şi exploatării gazelor de şist în România.
„Şi somnul… naţiunii naşte monştri”
Citiți principiile noastre de moderare aici!