Acesta este procentul maxim de penalitate care se aplică la pensionarea anticipată a persoanelor care întrunesc condiţiile prevăzute de Legea 263/2010.
Potrivit lui Leontin Ţîrle, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a putea beneficia de pensie anticipată, conform Legii 263/2010 sunt: stagiu complet de cotizare şi vârsta de pensionare prevăzută de lege la care se aplică o reducere de cinci ani. „Azi, în aceste condiţii se încadrează femeile care au un stagiu de cotizare 29 de ani şi şase luni şi bărbaţii care au un stagiu de cotizare de 34 de ani şi şase luni. În ceea ce priveşte vârsta, acum, se pot pensiona anticipat bărbaţii care au vârsta de cel puţin 59 de ani şi şase luni şi femeile care au vârsta de 54 de ani şi şase luni”, a declarat Leontin Ţîrle.
Aceştia trebuie să ştie însă că pentru fiecare lună pe care o mai au până la vârsta de pensionare pensia pe care o primesc se diminuează cu 0,75%. Deci pentru cei care se pensionează cu o anticipare de cinci ani (60 de luni), penalizarea este de 45% din pensie.
„CJP Bihor a propus ca procentul de diminuare a pensiei să fie mai mic. Proiectul de act normativ se află la comisiile de specialitate din cadrul Camerei Deputaţilor”, a precizat directorul CJP Bihor.
În Bihor
În prezent, în judeţul Bihor sunt 2.552 de beneficiari de pensie anticipată parţial şi pensie anticipată. „Pentru a putea beneficia de pensie anticipată, fără penalităţi, persoana respectivă trebuie să aibă cu opt ani peste stagiul normal de cotizare prevăzut de lege şi vârsta mai mică cu cel mult cinci ani. Azi, asta înseamnă un stagiu de cotizare de 42 de ani şi şase luni”, explică Leontin Ţîrle.
Condiţii greu de îndeplinit, şi totuşi, în Bihor există, în prezent, 280 de persoane care sunt pensionate anticipat cu pensie întreagă. Aceste condiţii pot fi întrunite de către persoanele care s-au angajat mai devreme şi care au lucrat în condiţii speciale sau grele de muncă.
Trebuie specificat că în cazul pensionării anticipate nu se ia în considerare la stagiu de cotizare perioadele în care o persoană a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi a învăţământului universitar, a satisfăcut stagiul militar ca militar în termen sau a fost elev al unei şcoli militare sau de poliţie. „Aceste stagii urmează să fie valorificate la îndeplinirea condiţiilor de limită de vârstă când pensia se va calcula prin adăugarea acestor perioade”, a subliniat şeful CJP Bihor. În prezent vârsta legală de pensionare pentru bărbaţi este de 64 de ani şi şase luni, iar pentru femei, 59 de ani şi şase luni. Vârsta legală de pensionare urmează să crească la 65 de ani pentru bărbaţi până în 2015 şi la 63 de ani pentru femei, până în 2030.
Încă un lucru pe care trebuie să-l ştie persoanele care se pensionează anticipat este faptul că penalitatea la pensie rămâne cea iniţială până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare de limită de vârstă. Deci penalitatea nu scade cu 0,75% în fiecare lună.
Pe de altă parte, persoanele pensionate anticipat nu au dreptul să desfăşoare alte activităţi în perioada pensiei anticipate (PFA, II, IF). Dacă se doreşte demararea unei astfel de activităţi, pensia anticipată se suspendă pe perioada desfăşurării activităţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!