Veşti bune pentru pensionari, punctul de pensie se va majora de la 1 septembrie de la 1.100 de lei, la 1.265 de lei. Tot de la această dată, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari se majorează de la 640 lei la 704 lei.
De asemenea, indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate se majorează de la 880 lei la 1.012 lei.
Potrivit Legii pensiilor, punctul de pensie ar urma să crească de la data de 1 septembrie 2020 la 1.775 de lei şi de la data de 1 septembrie 2021 la 1.875 de lei.
Modificări
Potrivit noii legi a pensiilor, studiile de licenţă, masterat şi doctorat vor fi luate în calcul la vechimea necesară pensionării. Astfel, potrivit art. 14. (1) „În sistemul public de pensii, perioadele asimilate reprezintă perioadele pentru care nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale, în care asiguratul a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, ori a unui ciclu de studii universitare, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz”.
De asemenea, vor fi considerate vechime în muncă stagiul militar, concediul pentru creșterea copilului, deportarea, prizonieratul, detenția politică sau pensia de invaliditate. Acestea sunt și în legislația actuală.
Categorii de pensii
Persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare prevăzute de lege, pot beneficia de una dintre următoarele categorii de pensii acordate de sistemul public de pensii: pensia pentru limită de vârstă; pensia anticipată; pensia de invaliditate; pensia de urmaş. În sistemul public de pensii o persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie dintre cele prevăzute anterior.
Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute de prezenta lege. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute de lege.
Stagiul complet de cotizare, care cuprinde și perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 din lege. Noua lege mai instituie faptul că pensia minimă se va plăti celor cu minimum 15 ani de cotizare la sistemul public de pensii. Aceasta se calculează raportat la salariul minim brut pe țară de la acel moment. Minimul va fi de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an lucrat în plus.
Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil. Această prevedere ar urma să intre în vigoare de la data de 1 septembrie 2021.
Trimite articolul
XDin păcate România e în feudalism… În imperiul otoman…
Te – ai născut în familie de foști comuniști, actuali rahati în psd.?
Felicitări !
Tata da bani la școală ca să te faci cu diplomă… Apoi da bani pentru un post călduț…
Astfel ajungi la o pensie bună…
Mulțumim psd partidul infractorilor și analfabeților
PENSIILE peste 2500 de lei nu ar trebui marite de loc pentru ca sunt exagerat de mari,
Din ce le platiti ??? Tariceanu tocmai a recunoscut ca lipsesc vreo 9 miliarde din buget ! Ne mai indatorati in continuare ?
Nu-i nimic: vin USR-iştii taie pensiile, cu două excepţii: ale stăpânilor de la SRI (militarii) şi ale procurorilor.
Vin alegerile, sa nu uitam!
Am pierdut de-a lungul anilor atatia prieteni si colegi incat uneori ma gandesc ca sunt mai putini cei care au ramas. Cred ca in Romania am ramas doar astia prea fricosi, care ne dam patrioti, ori aia cu parinti batrani care nu vor sa plece, ori idealistii, aia care chiar cred ca pot schimba ceva intr-o tara de oameni care se vand pe mititei si bere la pahar de plastic.
Psd te iubim !
In pui mei de bosorogi comunisti, pina unde? Eu pt. Banii astia lucrez de imi d-ar capacele…
toata lumea lucreaza si chiar pentru bani mai putini , dar daca te gandesti acesti “nemernici “ti-au platit educatia mai mult sa mai putin reusita si spitalizarea daca ai avut nevoie an copilaririe. Majoritatea au pensii sub 2000 de lei , problema este ca auzi la televizor sume pompoase si crezi ca si acesti amarati primesc la fel ca si nomenclatura. din aceasta cauza sunt nervos pe sistemul educational si mai ales pe cel politic din a carui vina au iesit din generatia mea aproximativ 65% de analfabeti functionali din care faci si tu parte.
Miroase ceva alegeri??!!!
Nu vă mai vaietați!!!! Ajunge!
Plătiți sau plecați dracului!
pensia trebuie sa reprezinte contributivitatea si sumele virate de-a lungul vietii la fondul de pensii si reprezinta UN DREPT, NU MILA!!!! e o investitie pe care o faci in tine, pentru viitor!!! Altfel, hai sa lucram toti la negru!!!
Nu inteleg de ce sa scrii tampenii ,cum sa creasca pensiile?/.Oul de la 50 bani e un leu ,cartoful de la 1,50 e 3 si toate celelalte s-au scumpit intre 20 -50 %.Sio voi scrieti ca s-au marit pensiile.Nuuuuuuuuuuu s-au indexat cu i5 % in loc sa se indexeze cu inflatia cu 28 %.Am inteles ca politicienii mint dar voi ziaristi nu sti socoti????
Şi dã harnic @lex cotribuţie pentru generaţia pensiei sale de obosit în cucuruz pânã ia un ban în plus.
Pesimistul spune: mai rău nu se poate, Optimistul spune: ba se poate mult mai rău :)). Cam asta e starea României, suntem plini de pesimiști și optimiști :)))
A CRESCUT PUNCTUL DE PENSIE ? BUN . DAR CE NE FACEM CA MAJORITATEA PENSIONARILOR AU PENSIA SUB UN PUNCT ?