Raportul dintre cea mai mică şi cea mai mare pensie din România este de 1 la 100. Cu alte cuvinte, pensia mică este de 350 de lei – cea mai mică pensie din România – şi cea mai mare este de 37.000 de lei, de peste 100 de ori mai mare.
Noua lege a pensiilor vizează recalcularea pensiilor speciale ţinând cont de principiul contributivităţii. „Asta înseamnă că în termen de cinci luni de zile de la intrarea în vigoare a legii, aceste pensii speciale vor fi recalculate şi vor porni de la principiul contributivităţii”, a precizat premierul Emil Boc.
În România, sunt astăzi aproximativ 5.800.000 de pensionari. Dintre aceştia, în jur de 180.000 beneficiază de pensii speciale. „Pentru aproximativ 85% din cei care au pensii speciale – poliţia, armata, prin excelenţă – nu se afectează cuantumul pensiei pe care îl au. Este vorba de cei cu pensii până în 30 de milioane de lei vechi, care nu scad, şi chiar uneori la pensiile mai mici, de 14- 15 milioane de lei, chiar este o uşoară creştere, de câteva sute de lei. Pentru 15%, care sunt cu pensii speciale şi care nu au la bază principiul contributivităţii, acolo vor scădea pensiile”, a afirmat Emil Boc.
Gradual, peste 30 de milioane de lei vechi, are loc o diminuare a pensiei, în funcţie de pensia pe care o are pensionarul în momentul de faţă şi de recunoaşterea de către stat a contribuţiei pe care au făcut-o, în sensul că statul a plătit pentru ei în decursul timpului contribuţia la bugetul asigurărilor sociale.
În Bihor
Potrivit lui Leontin Ţîrle, directorul coordonator al Casei Judeţene de Pensii Bihor, în judeţ, 122 de pensionari beneficiază de pensii speciale. Dintre aceştia, 103 sunt magistraţi, zece parlamentari şi cinci cadre militare. „Cea mai mare pensie specială în Bihor este de 19.802 lei, iar cea mai mică de 977 de lei”, a precizat Leontin Ţîrle.
Scăderile de pensii speciale au loc acolo unde pensia a fost stabilită a fi 80% din veniturile pe care le-a avut o persoană în ultima lună de activitate la muncă.
Prin recalculare nu se afectează principiul neretroactivităţii. Beneficiarii de pensii speciale nu vor fi obligaţi să returneze sumele de bani pe care le-au primit în trecut, doar că pentru viitor nu vor mai primi aceleaşi sume de bani, ci vor primi ca pensie exact în măsura contribuţiei pe care o au sau au avut-o la bugetul asigurărilor sociale.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!