Activele fondurilor de pensii private din cele mai mari 13 pieţe de profil au atins la finalul anului 2010 suma de 26,5 trilioane (mii de miliarde) de dolari americani, adică 76% din Produsul Intern Brut cumulat al statelor respective, potrivit studiului anual Global Pension Asset Study 2011, realizat de compania de consultanţă Towers Watson.
„Acest proces de revenire a avut loc după ce atât economia mondială, cât şi pieţele financiare şi implicit activele fondurilor de pensii private la nivel global au avut de suferit în 2008-2009 de pe urma crizei”, se spune într-un comunicat al Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR).
În România
În timp ce pieţele mature de pensii private au suferit de pe urma crizei în 2008-2009 şi au recuperat în 2009-2010, sistemul de pensii private din România nu a cunoscut nici un fel de contracţie, atât datorită startului târziu al pieţei (în contextul turbulenţelor imediat anterioare crizei), cât şi datorită caracterului prudent al administrării fondurilor de pensii. Astfel, în ultimii trei ani, pe fondul creşterii susţinute a activelor nete administrate, fondurile de pensii private din România au înregistrat randamente investiţionale pozitive, de circa 15% pe an – Pilonul II, respectiv peste 10% pe an – Pilonul III.
La nivelul celor mai dezvoltate 13 state la acest capitol, activele fondurilor de pensii private reprezentau la finele anului 2010 aproximativ 76% din PIB, faţă de 71% în 2009, 78% în 2007 şi 72% în 2000. Activele fondurilor de pensii private reprezintă în România sub 1% din PIB. Comparâd concluziile acestui studiu global cu realitatea românească putem trage două concluzii.
Prima, la nivel cantitativ, este că România se plasează cu ani-lumină în urma ţărilor dezvoltate, unde sistemele de pensii private sunt mature şi funcţionează. Ponderea activelor fondurilor de pensii private în PIB este un indicator foarte relevant de civilizaţie şi, evident, România are mult de recuperat faţă de Vestul dezvoltat. A doua concluzie este calitativă şi mai degrabă pozitivă: sistemul de pensii private din ţara noastră este deja aliniat la cele mai noi tendinţe globale, beneficiind de experienţa şi cele mai bune practici internaţionale în materie, astfel că există totuşi motive de speranţă pentru viitor”, a comentat Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!