Prin noul Cod Administrativ adoptat marți tot de Camera Deputaților, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene vor avea parte de pensii speciale după terminarea mandatului, precum parlamentarii!
De asemenea, prin Codul votat marți, UDMR a reușit să introducă Instituția Prefectului între celelalte instituții deconcentrate și locale unde trebuie asigurată folosirea limbii minorității naționale ce depășește 20% în cadrul comunității locale. Totodată, legea dă acum în mod expres posibilitatea autorităților locale de a acorda acest statut multilingvistic administrativ chiar și acolo unde nicio minoritate etnică nu atinge pragul de 20%.
Codul a fost votat și de deputații PSD de Bihor: Ioan Sorin Roman, Gheorghe Bogdan și Dumitru Gherman. La fel, udemeriștii locali Szabo Odon și Biro Rozalia. Deputatul PNL de Oradea, Ioan Cupșa, s-a abținut, iar ceilalți doi deputați PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea și Florica Cherecheș, au preferat să absenteze de la vot. La fel cum a absentat și deputatul USR din Oradea, Silviu Dehelean.
Contactat telefonic, deputatul Ghilea afirmă că a preferat să nu voteze deloc, din cauza noilor condiții de folosire a limbii minorității, instituite în Codul proaspăt votat. În schimb, deputatul Florica Cherecheș a preferat să participe la o recepție dată de Ambasada Tunisiei, în loc să voteze în plen, la votul final pentru aceste legi organice, de maximă importanță.
Conflict cu prescripție
Tot marți, Senatul a votat pentru prescrierea faptelor de incompatibilitate și conflict de interese, pentru o perioadă de trei ani de la săvârșirea faptelor. Cu votul PSD, ALDE, UDMR și al unui senator PNL ce a votat altfel decât partidul său. Senatorul UDMR Cseke Attila consideră că era normal ca legiuitorul să fi dat un termen de prescripție și pentru aceste fapte, ce până acum erau imprescriptibile.
„Nu era normal să nu existe o prescripție. Doar crimele săvârșite împotriva umanității sunt imprescriptibile. Azi, ai o agenție – ANI – care verifică. Numai ei au această atribuție, și atunci trebuie să existe un termen de prescripție. Sigur că despre termenul de prescripție se poate discuta”, ne-a declarat Cseke.
Parlamentarul UDMR a votat pentru impunerea prescripției, alături de senatorul PSD de Bihor, Florian Bodog. De altfel, PSD a inițiat legea. În schimb, senatorul UDMR Derzsi apare că nu a votat. Împotrivă a votat senatorul PNL de Bihor, Cornel Popa.
Gaze pe varianta Dragnea
Luni seară, în mare grabă, s-a votat atât în comisie, cât și în plenul Camerei, Legea exploatărilor petroliere offshore. În februarie, Senatul adoptase legea într-o formă agreată deplin de companiile petroliere, precum OMV Petrom, Exxon Mobil sau Lukoil, ce-și doresc o legislație fiscală cât mai prietenească din partea Statului Român. Desigur, cu beneficii cât mai mari pentru exploatator și, pe cale de consecință, cu venituri cât mai reduse pentru statul unde, în continuare, autostrăzile și căile ferate rapide rămân un vis frumos. La fel precum spitalele de înaltă performanță.
În timp ce Legea offshore era dezbătută în comisiile de specialitate din Cameră, în paralel, la grupul parlamentar al PSD de la Cameră, Liviu Dragnea le arăta deputaților PSD noua formă a legii, propusă și asumată de șeful maxim al PSD! Ce-i drept, o variantă mult îmbunătățită față de ce se votase la Senat.
Astfel, s-a scos creditul fiscal pe care Statul se obliga să-l acorde companiilor ce au achitat deja impozitul datorat pe veniturile suplimentare. De asemenea, s-a reintrodus impozitul pe veniturile suplimentare, pe care îl scoseseră din lege senatorii, s-a impus tranzacționarea a 50% din producție în România, precum și o cotă de 25% pentru angajații și firmele românești și UE. Iar sumele obținute, dirijate către fondul special pentru parteneriate public – privat, după cum e voința șefului PSD.
Noile prevederi din lege ar trebui să aducă României circa 20 de miliarde de dolari, conform calculelor lui Dragnea. Conform așteptărilor, cei trei deputați PSD de Bihor au votat in corpore pentru Legea offshore în varianta Dragnea. La fel, deputații UDMR Szabo și Biro.
În schimb, deputații Ghilea și Cherecheș au absentat de la vot. Cherecheș, plecată la ambasada Tunisiei, iar Ghilea admite că a fost un gest premeditat, ca urmare a modului precipitat în care Dragnea a forțat adoptarea legii.
Deputatul PNL Ioan Cupșa a fost în sală și a votat împotrivă. „Această lege amanetează viitorul țării pe 45 de ani. Amanetează viitorul României pe 45 de ani, fără posibilitate de renegociere. Pentru așa o lege, trebuie să stăm cu mințile agere, nu să ni le bage pe gât! Avem și noi niște specialiști.
De două ori s-a întrerupt ședința de plen, deoarece nu am avut cvorum. Am așteptat raportul. La ora 10:00 seara s-a votat. În loc să ducă banii spre cofinanțări pentru fondurile europene, îi duc în PPP – acolo nu există niciun fel de control”, reclamă Cupșa, suspicios la graba PSD-ului, în varianta Dragnea.
[related-post post_id=”2074473″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!