Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va completa în curând legea privind pensiile ocupaționale. Acest tip de pensie vine în completarea celorlalte tipuri acordate de sistemul de pensii din România.
Iniţiativa constituirii unui fond de pensii ocupaţionale aparţine exclusiv unui administrator autorizat în timp ce schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care doreşte şi are capacitatea financiară să ofere angajaţilor săi astfel de beneficii.
În cazul în care un angajator decide să stabilească o schemă de pensii ocupaţionale, acesta are obligaţia să ofere schema tuturor angajaţilor şi să vireze contribuţii. Angajatorul poate însă stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru angajaţii săi, pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale.
Beneficiari
Pensia ocupaţională este o pensie suplimentara, care se adauga pensiei de la stat si celei private. Aceasta este facultativă, fiind stabilită de fiecare angajator care vrea şi are capacitatea financiară să ofere astfel de beneficii salariaţilor. Un astfel de fond de pensii se poate organiza doar la iniţiativa unui administrator autorizat.
Contribuţiile la fondul de pensii ocupaţionale au două componente: cea a angajatorului şi cea a salariatului. Angajatorul care decide să se implice într-o astfel de schema este obligat să ofere beneficiul tuturor salariaţilor săi. Angajatorul poate stabili însă contribuţii diferite pentru angajaţi, în funcţie de diferite criterii precum vechime, cuantumul salariului etc. Dacă angajatorul e obligat să vireze contribuţiile, angajatul poate să opteze să nu contribuie la fondul de pensii ocupaţionale. Angajatorul poate reţine bani pentru contribuţiile salariatilor la un astfel de fond de pensii doar cu acordul scris al acestora.
Evidenţa banilor vărsaţi la un fond de pensii ocupaţionale se face pe conturi individuale, ceea ce permite transferul oricărui participant la un alt fond de pensii ocupaţionale sau facultative, fără a i se impune penalităţi.
În prezent Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în dezbatere publică patru proiecte de acte normative care reglementează aceste pensii ocupaţionale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!