Fraudă cu dosare de pensie. Fraudă cu acte false care dovedesc vechimea în muncă. Nu mai puţin de 124 de pensii cu suspiciuni de fraudă sunt depuse la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Bihor, potrivit informaţiilor primite de la instituţie. Mai devreme sau mai târziu, dacă se va dovedi că persoanele în cauză au dobândit pensia cu acte false, vor trebui să restituie banii înapoi.
Una dintre aceste persoane, un pensionar din Ştei, în urma plângerii penale formulată de către Casa Judeţeană de Pensii Bihor la Poliţie, va trebui să restituie 244.590 de lei, pensii primite necuvenit.
„Persoana domiciliată în orașul Ștei a solicitat înscrierea la pensia pentru limită de vârstă în anul 2000, în baza unei adeverințe care conținea date nereale referitoare la activitatea pe care aceasta a desfășurat-o în perioada 1981-1998. La data de 26.05.2017 Casa Teritorială de Pensii Bihor a formulat o plângere penală împotriva respectivei persoane pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și uz de fals.
Prejudiciul estimat a fi produs bugetului asigurărilor sociale de stat, ca urmare a valorificării la stabilirea drepturilor de pensie, este 244.590 lei”, ne-a informat Carmen Polman, directorul executiv adjunct al Casei Judeţene de Pensii Bihor.
Dosare cu suspiciuni
În urma depistării dosarului cu acte false de la Ştei, CJP Bihor a dispus verificarea tuturor doserelor de pensie aflate la punctul de lucru din Beiuş. Astfel, au fost luate la puricat peste 24.000 de dosare, selectând dintre acestea 1.600 de dosare ale persoanelor care aveau vechime în muncă la Compania Naţională a Uraniului (CNU). Trebuie precizat că datele din dosarul persoanei din Ştei proveneau de la CNU.
„Noi avem de la Casa Naţională de Pensii o listă cu firmele care au eliberat acte false. Le cerem acestor firme să reconfirme datele din dosarele pe care le avem. Dacă le reconfirmă este Ok. Dacă nu, facem plângere la poliţie pentru cercetări.
Instituția noastră a formulat 124 plângeri penale în dosare de pensie care conțineau acte care ridicau suspiciuni cu privire la veridicitatea acestora. Dacă organele abilitate vor dovedi că actele respective nu corespund realității, sumele încasate necuvenit se vor recupera conform art 180 din Legea 263/2010”, a precizat Carmen Polman.
Aceasta a adăugat că sunt cazuri în care persoanele recunosc şi sunt de acord să plătească prejudiciul produs. În caz contrar, se continuă procedura în instanţă.
Fraudele cu acte false la pensii sunt mai vechi. O grupare, condusă de Sabin Coasian, care se ocupa cu acte false de pensii a fost trimisă în judeactă în anul 2012 de către procurorii DIICOT Alba Iulia. Gruparea a acţionat în principal pe raza judeţului Alba, dar şi pe raza judeţelor Cluj, Bihor, Arad, Maramureş şi a municipiului Bucureşti.
Citiți principiile noastre de moderare aici!