Revizuirea deciziilor de recalculare a pensiilor se impune în 360 de cazuri, reprezentând un procent de 10% din totalul de 1.358 de cereri de recalculare depuse până acum, a anunțat, joi, președintele Casei Județene de Pensii Bihor, Laurențiu Țenț, într-o conferință de presă. Director CJP Bihor a precizat că în perioada următoare, pensionarii urmează să primească o scrisoare.
„Această scrisoare va fi trimisă de către casele teritoriale de pensii tuturor pensionarilor care nu vor avea pensia mărită după data de 1 septembrie. În Bihor avem 34.307 pensionari care vor primi această scrisoare. Suntem în plin proces de transmitere, către Poștă, a plicurilor care conțin această scrisoare și sperăm ca până la sfârșitul zilei de mâine să le transmitem pe toate. Mesajul scrisorii este foarte simplu: Nici un pensionar nu va primi mai puțini bani începând cu data de 1 septembrie!“, a declarat Țenț subliniind că transmiterea acestora este „o decizie de transparență din partea Guvernului, dar și de liniștire a pensionarilor“.
Contestarea deciziilor
După primirea deciziilor de recalculare a pensiilor, mai mulți bihoreni s-au îndreptat către Casa Județeană de Pensii pentru a cere explicații.
Pensionarii care se simt nedreptățiți în urma recalculării pensiilor, pot contesta decizia de recalculare, afirmă președintele Casei Județene de Pensii, Laurențiu Țenț. Acesta le recomandă celor care se află în această situație să se adreseze inițial casei județene, pentru a primi explicații cu privire la decizia de recalculare, înainte de a face contestație în instanță.
„Deciziile se contestă la instanța de judecată în termen de 45 de zile de la data primirii deciziei, dar, celor care sunt nemulțumiți le recomandăm să vină la CJP Bihor ca să îi facem o verificare a dosarului, sau poate chiar să trimită un mail, nu este necesar să vină personal, iar în cazul în care sunt constatate erori, le transmitem o nouă decizie de recalculare“, a declarat Laurențiu Țenț.
Întrebat cât durează o astfel de verificare a dosarului, șeful CJP Bihor a declarat că pensionarii vor primi un răspuns în 30 de zile de la data înregistrării, ceea ce înseamnă că, dacă nu vor primi un răspuns pe placul lor, pensionarii vor mai avea 15 zile la dispoziție pentru a se îndrepta către instanță.
Totuși, șeful CJP Bihor spune că se va încerca soluționarea dosarelor în cel mai scurt timp, în special pentru deciziile care necesită revizuire, răspunsul fiind de 5 zile. „Nu durează mult ca să ne dăm seama că deciziile sunt greșite. O reverificare de dosar durează 10 minute. Cu dosarul în față ne dăm seama imediat dacă a fost greșită recalcularea“, a adăugat directorul Casei Județene de Pensii Bihor.
Peste 130.000 de pensii recalculate
Conform sursei citate, în județul Bihor au fost recalculate 133.515 pensii, din care 113.480 au fost recalculate de către Casa de Pensii din Oradea, iar restul de 20.035 au fost recalculate de Casa Locală de la Beiuș.
Din totalul celor cu pensii recalculate, peste 80% s-au ales cu pensiile mărite, fiind 102.169 de persoane care au primit un punctaj mai mare, iar 24.592 de pensionari au primit un punctaj mai mic. Însă, conform Legii 263/2010, în aceste cazuri, pensionarii vor primi în continuare pensiile la nivelul din prezent.
Creșteri între 1 leu și 5.000 de lei
Cea mai mare creștere a unei pensii în județul Bihor este, în urma recalculării, de 5.125 de lei, iar cea mai mică este de 1 leu. Totuși, creșterea medie a pensiei a fost de 626 de lei.
57 de pensionari vor beneficia de creșteri de peste 3.000 lei la pensie, 1.660 vor avea pensii mai mari cu sume cuprinse între 2.000 și 3.000 lei, 17.005 vor primi în plus sume între 1.000 și 2.000 lei, iar 60.366 de pensionari vor avea pensii mărite între 100 și 1.000 lei.
În urma acestor creșteri, efortul bugetar lunar în județul Bihor va fi de 58.511.706 lei.
Trimite articolul
XCreșterea de peste 5000 lei este a vreunui “special* altfel nu se justifică aceasta creștere aberantă, de eliminarea pensiilor speciale aberante și abuzive fixate și vorate de politicii idioți parveniți, smecherasi se discută de vreo 15 ani de pe vremea când Boc era premier, dar în loc să se elimine pentru toți parveniții fără excepție ele cresc abuziv și sporesc pentru alte categorii de parveniți politruci aleși, de aceea clasa politică este compromisa iremediabil, cum w posibil că cei pruvigeluatu sa ia pensii nejustificat de mari egale cu salariile din ultima luna de activitate, aceste privilegii pentru parveniții sistemului sunt inadmisibile, nu exista nici i rara europeană cu asemenea pensii speciale.
Bravo! Felicitari guvernului condus de dl Ciolacu!
Mama mea după 25 de ani neîntrerupți de munca avea 1281 lei ..după recalculare are 1230 …rușine