Noua lege a pensiilor elimină inechitățile dintre beneficiari, Cel puțin acesta este scopul principal al proiectului aflat în dezbatare publică pe site-ul Ministerului Muncii până în 20.09.2018. Despre proiectul noii legi a pensiilor a vorbit și Szarka Arpad, directorul executiv al Casei Județene de Pensii (CJP) Bihor, într-o conferinţă de presă care a avut loc miercuri la sediul instituţiei. Acesta a dat exemple de inechităţi: între bărbați și femei; dintre categorii de pensionari care au desfășurat activitatea în aceleași condiții de muncă și cu un nivel de salarizare relativ similar, indiferent de anul pensionării; realizarea unei legături mai directe dintre contribuții efectiv achitate și beneficiile acordate; acordarea, în mod unitar, de facilități persoanelor care au desfășurat activități în condiții deosebite și speciale; acordarea de facilități persoanelor pentru frecventarea cursurilor de învățământ superior, pentru stagii militare, creșterea copilului, pentru mame cu mai mulți copii, etc.
Principii
La baza fundamentării proiectului de lege al pensiilor au stat mai multe principii. „Unul dintre principii este cel al unicităţii, potrivit căruia statul organizează şi garantează sistemul public de pensii bazat pe aceleaşi norme de drept. Principiul obligativităţii instituie obligativitatea persoanelor fizice şi juridice, conform legii, de a participa la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale exercitându-se corelativ cu îndeplinirea obligaţiilor. Conform principiului contributivităţii, fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate și plătite de persoanele fizice şi juridice, participante la sistemul public de pensii. Un principiu foarte important este cel al egalităţii. Potrivit acestuia, asigurații care au realizat cel puțin stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii beneficiază de tratament nediscriminatoriu, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege”, a punctat Szarka Arpad.
Alte principii sunt: principiul repartiţiei, pe baza căruia fondurile de asigurări sociale se redistribuie pentru plata obligaţiilor ce revin sistemului public de pensii, conform legii; principiul solidarităţii sociale, conform căruia participanţii la sistemul public de pensii îşi asumă reciproc obligaţii şi beneficiază de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea riscurilor asigurate prevăzute de lege; principiul autonomiei, bazat pe administrarea de sine stătătoare a sistemului public de pensii, conform legii.
Dreptul la pensie nu se prescrie şi nu poate fi cedat. Pensionarii care au realizat stagiu de cotizare mai mic decât stagiul minim de cotizare pot dispune asupra renunțării la pensia determinată potrivit prezentei legi, pentru dreptul mai favorabil.
Proiectul noii legi a pensiilor mai defineşte o serie de termeni de bază, precum pensionar şi asigurat. „Pensionar este acea persoană care beneficiază de pensie de asigurări sociale și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi nevăzătorii care au realizat 1/3 din stagiul complet de cotizare.
Asigurat este persoana fizică pentru care angajatorul este obligat să reţină şi să plătească contribuţia de asigurări sociale, persoana fizică ce realizează venituri din activități independente sau drepturi de proprietate intelectuală și care, pe baza declarației individuale de asigurare, datorează contribuţia de asigurări sociale, precum și persoana fizică ce achită contribuția de asigurări sociale pe baza contractului de asigurare facultativă, potrivit prezentei legi”, a explicat şeful CJP Bihor. În următoarele ediţii ale Jurnalului Bihorean vom reveni cu alte informaţii cuprinse în proiectul Legii privind sistemul public de pensii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!